<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Echte liefde is…? Leren van de klantrelatie therapeut

auteur
One4marketing | The inbound company

liefde klantrelatieMake marketing people love. Zo luidt het alom bekende credo van HubSpot. En hoezeer zij ook door hun klanten de hemel in geprezen worden, ik persoonlijk denk dat iedere marketeer wel een beetje last heeft van verlatingsangst. En de klant van bindingsangst.

 

Wat de klant betreft moet het allemaal zo vrijblijvend mogelijk lijken: een open relatie dus. Wantrouwige vragen komen al snel naar boven drijven wanneer het eerste formuliertje op uw website verschijnt. Wat als ik een aantrekkelijker aanbod tegen het lijf loop? Hoe zit het met de verplichtingen op lange termijn? Alleen de lusten en niet de lasten, zo zal het oordeel van de klant klinken.

Weemoedig zakt u neer op het toilet om uit te vogelen welk medicijn er werkt tegen bindingsangst. Maar dan ziet u op de kalender de spreuk “Liefde is…”. Hebt u deze adviezen al eens ter harte genomen voor het opbouwen van een warme klantrelatie? Laat mij u in ieder geval op weg helpen. Speciaal voor u kruip ik vandaag in de huid van een klantrelatie therapeut.

 

1.     Echte liefde is… elkaar door en door kennen

Tijdens het aankoopproces investeert u er al in: uw potentiële klant leren kennen. Door progressive profiling pluist u langzaam maar zeker meer details uit. Wilt u deze informatie omzetten in een concrete benadering, gebruik dan uw buyer persona's. Zij vullen gedeeltelijk de open plekken op. Zij vertellen u meer over de soort klant die u voor u heeft. En hoe meer gegevens u bezit om mee te werken, hoe beter u kunt beoordelen hoe u uw klant het beste benadert.  

Zijdezachte handschoentjes zijn echter nog steeds geen overbodige luxe. Want zoals ik eerder deze week al twitterde: Never tell a photographer he’s only as good as his equipment (zie de case van Jos Veldwijk voor toelichting). Je zou denken dat Nikon inmiddels wel enige ervaring op had gedaan met zijn belangrijkste doelgroep. Toch maakte hun social media manager de kostbare fout om professionele fotografen op deze manier te beledigen. Om geslaagd in te haken op de interesses van uw doelgroep moet u elkaar dus op zijn minst door en door kennen.   

 

2.     Echte liefde is… durven loslaten

Klanten hebben aandacht nodig. Maar niet teveel. Want wie zit er nu te wachten op claimgedrag binnen een relatie?! Uw potentiële klanten in ieder geval niet. Laat u dus niet leiden door verlatingsangst. Want hoe meer u de geweldige diensten die u aanbiedt aan uw bezoekers opdringt, hoe harder zij van u weg zullen rennen.

Tristan Lavender weet er alles van. Toen ik zijn blogpost eerder deze week las, kreeg ook ik weer even een flashback van het moment dat ik op het vliegveld stond om voor een half jaar naar het buitenland te vertrekken. Echte liefde is leren loslaten. En nu maar snel op naar het volgende punt voordat ik te sentimenteel word.

 

3.     Echte liefde is… net dat beetje extra geven

In een relatie spreekt men altijd van geven en nemen. En als marketeer betekent dat vooral geven. Sterker nog: “Underpromise and Overdeliver”, om de theorieën van HubSpot er nog maar eens bij te halen. Persoonlijk vond ik underpromise een vage term, dus vroeg ik het aan the teacher himself Mark Kilens, de man die mij bovengenoemde spreuk introduceerde.

 

 

antwoord mark kilens underpromising

Underpromise betekent dus niet meteen all in gaan. Wanneer u bescheiden bent in uw beloftes (underpromise), zult u uw potentiële klanten uiteindelijk blij verrassen met de extra's in uw aanbod (overdeliver). Overtref hun verwachtingen en u zult met loyaliteit beloond worden.

 

4.     Echte liefde is… blijven leren van elkaar

Een relatie staat of valt met luisteren. Luisteren naar iemands problemen. En dan bedoel ik ook echt luisteren en niet doen alsof. In uw klantrelatie betekent dat aantekeningen maken of vragen stellen. Door vragen te stellen checkt u of u het probleem goed heeft begrepen en onthoudt u het beter. Zo rakelt u het later weer gemakkelijk op als een andere klant u een vergelijkbaar probleem voorlegt. Door te leren van de een, helpt u de ander sneller aan een effectieve oplossing. Zo simpel kan het leven zijn.

Uw klant leert ook van u. Probeer uw potentiële klant van een zo compleet mogelijk beeld te voorzien met de 10:4:1 regel. Voor iedere tien keer dat u content van derden deelt, plaatst u vier keer content van eigen makelei en linkt u één keer naar een van uw landingspagina's. Of deze regel echter ook binnen uw branch toepasbaar is, hangt van de snelheid van ontwikkelingen, de hoeveelheid content die gedeeld wordt en uw doelgroep.

Ook na aankoop zal het leerproces niet stoppen. U wilde toch een levenslange klantrelatie? Door uw huidige klant op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen binnen uw product of dienst blijft u op lange termijn in contact. Of leer uw klant uw product efficiënter te gebruiken. Zo halen zij het beste uit uw product en u het beste uit de klantrelatie!

 

Er glooit dus een sprankje hoop voor een levenslange klantrelatie!

  • Neem de tijd om uw klant te leren kennen en bestook hem niet met informatie over uzelf.
  • Overlaadt uw klant niet met aandacht, maar durf los te laten.
  • Bescheidenheid siert uw beloftes en overtreft de verwachtingen van uw klant bij uw aanbod.
  • Blijf goed luisteren en onderhoudt het leerproces.
 
 
Marketing veranderd, nieuwe marketing, van outbound naar inbound marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..