<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

3 ontwikkelingen die online marketing voor eeuwig veranderden

auteur
One4marketing | The inbound company

pull-effectVeel traditionele marketeers staan nog steeds sceptisch tegenover de inzet van social media marketing. Waarom? Omdat het niet valt onder het kopje direct marketing. Heel logisch dus, want deze outbound marketeers streven naar directe resultaten.  

Helaas voor deze marketeers zit de klant anno 2013 zo niet meer in elkaar. Het klant-is-koning credo is belangrijker dan ooit tevoren. Het initiatief ligt dan ook vrijwel altijd bij de klant, waar de marketeer de rol van begeleider op zich neemt. Maar waar komt social media om het hoekje gluren?

De volgende 3 ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat u een transformatie in uw marketingbeleid niet meer kan ontwijken:

1. Van direct sales naar beïnvloeden van koopgedrag

Het aantal taken wat de marketeer dagelijks op zijn bordje krijgt zijn er een stuk meer geworden. Bedrijven richten zich namelijk steeds meer op de klantbeleving, zowel in voorbereiding op als na de aankoop. Is de beleving goed, dan legt u een vruchtbare bodem voor klantloyaliteit.

Om de beleving van de klant onvergetelijk te maken, zult u veel tijd moeten investeren in het creëren van exclusieve, verleidelijke content. Wanneer u deze content aanlevert, levert u bewijs van de expertise die u bezit. Deze content deelt u vervolgens op uw sociale media, waar u de discussie aangaat met uw potentiële klant of branchegenoot.

2. Van verkoper naar begeleider

Hierboven noemde ik het al. De traditionele verkoper kan weinig waarde toevoegen gedurende het aankoopproces, omdat de klant vaak voordat hij het bedrijf benadert voor een bepaald product, zich allang heeft ingelezen en u met verschillende concurrenten heeft vergeleken. De taak van de marketeer is dus om leads te "trekken" (het pull-effect wat ik onder punt 3 zal bespreken) en deze leads te begeleiden door de aankoopcyclus. 
 

Een gedachte die op de Sales afdeling vaak centraal staat is "hoe meer klanten, hoe beter". Hierbij worden bestaande klanten vaak in een donkere database geschoven en verwaarloosd. Een doodzonde, want remarketing van bestaande klanten kost veel minder geld dan wat er geïnvesteerd wordt in het vinden van een nieuwe. Bovendien gaat kwaliteit boven kwantiteit, want gekwalificeerde, loyale klanten zullen u promoten. Oordelen die deze "brand ambassadors" over uw als bedrijf vellen, zijn voor andere potentiële klanten erg waardevol. Zij baseren namelijk vaak hun keuze op wat anderen van een product of merk vinden. De "social proof" theorie vormt daar ijzersterk bewijs van. 92% van de consumenten gelooft namelijk eerder de informatie die zij op internet vinden en van anderen horen dan wat de verkoper hen vertelt. 

Met lead nurturing bouwt u door de aankoopcyclus heen een warme relatie op en onderhoudt u deze na de aankoop door e-mailmarketing en social media. Deze twee kanalen maken het mogelijk om de persoonlijke relatie die u met uw lead heeft opgebouwd te handhaven. Door het interactieve karakter van social media kunt u altijd en overal feedback ontvangen en in hoogsteigen persoon reageren op de vragen die uw klanten stellen. 

3. Van push naar pull

Het bel-me-niet register is niet voor niets in het leven geroepen. Mensen zitten niet meer te wachten op belletjes van callcenters om hen een product aan te laten smeren. 

De push-strategie is dus verleden tijd en dat is zowel voor de klant als voor de verkoper een opluchtingen. De pull-strategie gaat namelijk veel dieper. Deze begint namelijk al bij website optimalisatie. De website wordt op deze manier zowel aantrekkelijk gemaakt voor de bezoeker als voor zoekmachines.

Voor uw bezoeker optimaliseert u

  • De navigatie: u zorgt dat de bezoeker zich gemakkelijk kan navigeren en legt interne links naar andere pagina's voor aanvullende informatie of bijpassende aanbiedingen. 

  • Het design: u leidt de bezoeker niet teveel af, vooral niet op een landingspagina van een Call To Action. Op landingspagina's laat u dus overbodige links achterwege. 

  • De content: u schrijft aantrekkelijke content voor uw bezoeker. Zoekmachine optimalisatie brengt u misschien in de verleiding constant dezelfde woorden te gebruiken om uw pagina's relevanter te maken ten opzichte van een bepaald zoekwoord, maar Google prikt daar doorheen en uw klant zeker! Bovendien zou die ene bezoeker, die u nu voorgoed heeft afgeschrikt met eenzijdige content, wel een toekomstige betalende klant zijn geweest.

Voor zoekmachines optimaliseert u: 

- de (sub)titels van uw webpagina's en content

- de meta tags en description

- de alt text van uw afbeeldingen

Heeft Inbound Marketing u volledig ingepakt? Of combineert u deze met traditionele marketingtechnieken? Wij horen uw mening graag!

 Inbound Marketing, Leadgeneratie, Ebook

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd