<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Met lead scoring leren Sales en Marketing dezelfde taal te spreken

auteur
One4marketing | The inbound company

In dit filmpje bewijst Jiskefet weer eens hoe subtiele taalverschillen grote communicatieproblemen op kunnen leveren. Helaas levert dit naast hilarische situaties vaak ook irritaties op. Vooral in de samenwerking tussen de afdelingen Sales en Marketing.

 Bent u liefhebber van Britse humor? Dan kent u het volgende filmpje vast ook:

 

Beide video's bewijzen maar weer hoe je met bijna dezelfde woorden of klanken over compleet andere dingen kunt praten. Maar... u wilt natuurlijk voorkomen dat uw afdelingen Sales en Marketing op deze manier met elkaar communiceren! Dat zal de verkoopcijfers op de korte termijn geen goed doen, om nog maar te zwijgen over de prestaties op lange termijn. Dus hoe voorkomt u miscommunicatie tussen uw afdelingen?

 

Een helder communicatiebeleid begint bij dezelfde definities

Om te beginnen moeten Sales en Marketing tijd uittrekken om af te spreken wat de definities van verschillende soorten leads en klanten nu eigenlijk inhoudt. Wanneer is iemand nu precies een marketing gekwalificeerde lead? En wanneer promoveert hij tot saleslead? Hubspot gebruikt bijvoorbeeld de volgende termen:

 

sales-marketing-lead-scoring

 

Definieer helder de stadia waarin leads zich kunnen bevinden en wat deze stadia inhouden. Zorg dat Sales en Marketing op één lijn zitten.

Landing, interactie en conversie: samen een gesloten cirkel

Deze sleutelwoorden, die onderling met elkaar verweven zijn, beslaan grofweg de kern van het closed-loop principe. Wanneer uw lead op één van uw pagina’s landt, leggen zij door het accepteren van uw cookies het eerste contact. Hierdoor ziet u hoe zij zich door uw site navigeren en dit levert waardevolle data op voor uw websiteoptimalisatie.

Uw verdere marketingactiviteiten zijn gestoeld op deze data en gestructureerd door closed-loop reporting. Met de informatie die u tijdens het aankoopproces van uw lead weet los te peuteren, timmert u namelijk aan de weg om de interactie met deze lead steeds verder uit te bouwen.

De bezoeker doet zich te goed aan de content die uw website rijk is en download hier en daar een e-book voor aanvullende informatie. Door bijvoorbeeld uw e-mails aan te passen op de informatie waarin de lead geïnteresseerd is, personaliseert u de interactie die dus als een rode draad door het aankoopproces loopt. Ook na verkoop handhaaft u met gepersonaliseerde interactie de warme relatie die u met uw klant heeft opgebouwd. Hiermee is de cirkel rond en ontstaat er ruimte voor het ontwikkelen van klantloyaliteit en herhaling van het aankoopproces.

Uiteindelijk hoopt u natuurlijk op een succesvolle conversie naar (loyale) sales lead, maar waar trekt u de grens? Wanneer geeft u als Marketing afdeling nu concreet het stokje over aan Sales?

Lead scoring

Deze grens trekt u met lead scoring. Leads “scoren” staat echter niet letterlijk gelijk aan het binnenhalen van leads. Lead scoring fungeert wel als een handig systeem wat bereikbaar is voor alle medewerkers van beide afdelingen en waarmee u waarde toekent aan uw leads. De belangrijkste punten hierbij zijn:

  • Stel duidelijke overgangscriteria, dus bepaal wanneer uw lead klaar is voor het volgende stadium van het aankoopproces.
  • Ken punten toe aan leads en maak heldere afspraken bij welk puntenaantal de leads klaar zijn om overgedragen te worden aan Sales.

Ondertussen voorziet u Sales van alle informatie over de lead die u gaandeweg het aankoopproces heeft verzameld. Zo komt Sales tijdens een verkoopgesprek niet voor verrassingen te staan.

 

Hoe leert u Marketing en Sales dezelfde taal te spreken? Deel uw adviezen met ons, wij zijn namelijk zeer benieuwd naar uw aanpak!

 

Marketing & Sales Alignment, Samenwerking Marketing Sales, Marketing, Inbound Marketing, HubSpot, Sales

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

marketing-automation

Conversieoptimalisatie in HubSpot

Na hard werken staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Het koste je een aantal..

Gerelateerd