<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Wat is de ROI van uw Facebook community?

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

ROI, Comic, Inbound Marketing, Funny Marketing, Marketing ComicVeel marketeers worstelen met de vraag wat hun investeringen in een Facebookcommunity opleveren. Hoe kunnen zij deze investeringen kunnen verantwoorden? 

Twee wetenschappelijke onderzoeken van Social Embassy laten zien dat interactie met een organisatie op Facebook een positief effect heeft op de verbondenheid die een klant voelt met een merk (brand commitment). Bij het eerste onderzoek werd er gebruik gemaakt van een fictief bedrijf. Het tweede onderzoek was een kwantitatief praktijkonderzoek en vond plaats onder 6 merken en 3009 respondenten (waarvan 1272 community leden en 1737 niet-leden).

Het onderzoek toont ook aan dat deze leden het merk vaker gebruiken, meer geld uitgeven aan het merk, een sterkere merkvoorkeur hebben en het merk vaker aanraden bij anderen. De flowchart hieronder geeft dit op een heldere manier grafisch weer.

Inbound Marketing, Social Media Marketing, Facebook Marketing, ROI, Facebook ROI

 

Meer interactie,  Sterke verbondenheid

Uit de onderzoeken van Social Embassy blijkt dat bij gemiddeld 30% van de leden de verbondenheid met het merk toegenomen is sinds zij lid zijn van de community van het merk. Communityleden scoren ook hoger op de mate van verbondenheid met het merk dan niet-leden. De onderstaande grafiek laat zien hoe de mate van interactie samenhangt met de verbondenheid (commitment) van de leden naar het merk.

Facebook ROI, Social Media marketing ROI, community ROI, Inbound Marketing

Hierdoor kan gesteld worden dat communityleden waardevoller zijn dan niet-leden, omdat er sprake is van een causale relatie tussen interactie en mate van verbondenheid met het merk.

Daarnaast toont het onderzoek ook een verband aan tussen de mate van interactie en de sterkte van de verbondenheid met het merk. Een verhoging van de interactie leidt tot een versterking van de mate van verbondenheid die leden voelen met het merk. Leden die vaker met een merk interacteren voelen zich dus in meerdere mate verbonden met het merk. Merken kunnen ook zelf de verbondenheid van de leden met het merk beïnvloeden door de interactie met de communityleden aan te gaan.

 

Sterkere verbondenheid, Betere bedrijfsresultaten

“De positieve relatie tussen de verbondenheid van de leden met het merk en de bedrijfsresultaten was al eerder bekend.” aldus Social Embassy in hun onderzoeksrapport. Met de uitkomsten van dit onderzoek wordt aangetoond dat interactie op Facebook kan leiden tot een stijging in verbondenheid, waarmee dus ook de link gelegd wordt tussen interactie en bedrijfsresultaat. Uit het onderzoek bleek ook dat leden van de community meer besteden bij het merk, het merk vaker gebruiken, een sterkere voorkeur voor het merk hebben, het merk sneller zullen aanbevelen bij anderen en dat zij ook loyaler zijn.

 


De resultaten van het onderzoek door Social Embassy tonen aan dat het opbouwen van een community op Facebook waarde toevoegt voor het merk, omdat dat leden van een community een sterkere verbondenheid tonen met het merk dan niet-leden. Door interactie met de leden van de community van het merk op Facebook wordt deze verbondenheid met het merk nog sterker. De verbondenheid met het merk heeft een positief verband met de besteding, het gebruik, de voorkeur, de loyaliteit en hoe snel leden het merk zouden aanbevelen bij anderen.

bron: Social Embassy
 
Inbound Marketing, Leadgeneratie, Ebook
 


U vindt Tobias op Google+Twitter en LinkedIn.

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

social-media

Facebook Explore Feed: kans of bedreiging?

Het was even een paniekmoment voor marketeers en influencers, toen Facebook naar buiten kwam met..

social-media

Social media in de inbound marketing funnel (2): 'convert' naar lead

De tijd van 'zomaar wat doen' op social media, lijkt voor veel MKB'ers voorbij. Vooral wanneer een..

social-media

One4Marketing pakt social media aan met 5 pijlers

“Social media is zó geweldig! Het is gratis en ik kan delen wat ik wil! Postje hier, postje daar...