<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Inbound Marketing en automation geen survival of the fittest meer

auteur
One4marketing | The inbound company

inbound vs automatiseringItalië verzette zich jarenlang tegen de opening van het eerste McDonald’s filiaal. Het concept van de fast-food keten paste simpelweg niet in het plaatje van de Italiaanse eetcultuur, die veel waarde hecht aan verse ingrediënten en uitgebreid dineren. De eerste McDonald’s tegenover de Spaanse trappen kreeg het dan ook zwaar te  verduren: Valentino, een Italiaans haute couture designer, klaagde McDonalds aan, omdat door slechte ventilatie de kleren in zijn atelier boven dit filiaal naar frietvet stonken. Ook de McDrive slaagde er niet in Italiaanse automobilisten te verleiden tot een burger.

Net als de Amerikaanse en Italiaanse eetcultuur, leken ook Marketing Automation en Inbound Marketing lange tijd elkaars tegenpolen te zijn. Hoe kan een geautomatiseerde aanpak nu passen in het Inbound Marketing principe, wat kiest voor een persoonlijke, spamvrije benadering?

 Marketing automation deel van een groter Inbound Marketing geheel

Leads zoeken, vergelijken, evalueren en overwegen verschillende producten of diensten via verschillende wegen. Om u te onderscheiden voegt u volgens het Inbound Marketing concept een scheutje persoonlijkheid toe aan uw communicatie met deze potentiële klanten. Met een flink klantenbestand stuurt u echter niet iedere lead een aparte e-mail, vooral niet wanneer lead nurturing om de hoek komt kijken.

Ook in Inbound Marketing software (bijvoorbeeld van Hubspot) krijgt u daarom de ruimte om een geïntegreerde benadering te ontwerpen. De ervaringen die de klant bij uw bedrijf opdoet vullen elkaar hierdoor aan en wijzen de lead de weg wijzen in zijn zoektocht naar het product wat bij hem past, in plaats van hem hierin te dwarsbomen. Wanneer u uw corporate communicatie dus onvoldoende als één geheel beschouwd, nemen leads uw communicatie waar als spam.

Marketing automation is een belangrijke speler in het lead nurturing proces. Wanneer u Marketing automation toelaat in uw Inbound Marketing strategie, voldoet u dan echter wel aan de volgende instapvoorwaarden?

 

1.     “Leadsearch”: segmentatie mogelijk maken door onderzoek

De informatie die u leads aanbiedt, moet matchen bij eerdere interacties en ervaringen. Hebben zij bijvoorbeeld eerder een e-book gedownload over een bepaald onderwerp, dan moet het volgende bericht daar naadloos op aansluiten. Een totaal ander product of dienst zou misstaan. Een stap terugnemen met al bekende of eerder gestuurde informatie kan zelfs fataal zijn voor de uiteindelijke verkoop. Houdt daarom uw klantbestand up-to-date en informeer uzelf over het stadium waarin leads zich bevinden. Marketing automatisering helpt u hiermee door de creatie van een overzichtelijk schema.

 

2.     Iedere conversie met een nieuw doel

Doelstellingen maken of breken iedere strategie. Neem daarom bij iedere communicatie met uw lead een ander doel voor ogen, zorg bij iedere nieuwe stap in het aankoopproces voor bijpassende content. Gebruik daarom ook verschillende Call To Actions (CTA). In een vroeg stadium is een lead meer geïnteresseerd in blogposts of e-books, om later te kiezen voor een ROI-calculatie of assessment.

 

3.     Vertrouw niet op de automatische piloot

Een lead nurturing strategie kan goed in elkaar zitten, maar biedt nooit garantie voor de toekomst! Blijf dus ook tijdens het uitvoeren van bijvoorbeeld e-mail marketing testen met verschillende content, onderwerpsregels en introduceer regelmatig nieuwe Call To Actions. Een automatische piloot denkt nu eenmaal niet in creatieve oplossingen.

 

4.     Vergeet de integratie van social media niet

Social media functioneert als de ideeënbox en uitlaatklep voor klanten. De informatie die zij hier zelf aandragen vertelt u meer over hun opinie dan alle resultaten uit uw onderzoek. Neem daarom ook deze uitingen en interacties mee in uw lead nurturing strategie. Dan voelen uw klanten zich ook daadwerkelijk gehoord.

Uiteindelijk wist Italië McDonald’s niet buiten zijn grenzen te houden. Het resultaat? Een delicatessenafdeling, inclusief nuggets gevuld met spinazie en parmezaan plus een variant met brie. Sommige filialen verkopen zelfs torta caprese en torta della nonna, de eerste bevat chocolade en noten en de tweede wortels en perzik. Want desserts mogen natuurlijk niet uit de diepvries komen. Oude generaties lopen het “restaurant” echter nog steeds met opgeheven hoofd  voorbij.

Marketing automation heeft echter veel in zijn mars bij het overzichtelijk plannen van persoonlijke interacties met leads. Daarmee maakt zij zichzelf een waardevolle aanvulling in een groter Inbound Marketing geheel.

 

Hoe helpt marketing automation u bij een efficiënte Inbound Marketing strategie? Laat het ons weten, laat een reactie achter! Wij horen uw bevindingen graag.

 

Inbound Marketing, Ebook

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..

Gerelateerd

Gerelateerd

Gerelateerd