<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

4 pareltjes van virale video's: Het beste storytelling in 2012

auteur
One4marketing | The inbound company

virale-video-effectHerinnert u zich ‘America’s Funniest Home Videos’ nog, waarin we ons avond na avond lieten vermaken door crashes met skateboards achter pick-ups? Mensen die van daken op trampolines net niet in zwembaden eindigden en hierbij zeer gevoelige lichaamsdelen bezeerden?

Tegenwoordig trekken filmpjes nog steeds onze aandacht en door social media delen we deze dan ook waar en wanneer dan ook. Door dit delen verspreidt de video zich langzaam maar zeker als een ‘virus’ over het internet. Vanwege het virale effect ontstond de term virale video.

Karakteristieken van een virale video

Verschillende grote bedrijven hebben viral marketing opgepakt er hun eigen draai aan de virale video gegeven.

  • De belangrijkste eigenschap van de virale video, en het onderscheid tussen virale video’s en reclames, houdt in dat de promotie van een bepaald product of dienst in het filmpje niet centraal staat.
  • Wat daarentegen wel centraal staat is een uitdrukkelijk storytelling aspect. In het filmpje kan een bedrijf een maatschappelijke kwestie aan de orde stellen (denk bijvoorbeeld aan Kony 2012) of bepaalde dramatiek aan een situatie toevoegen wat goed op de lachspieren werkt.
  • Actie en interactie met het publiek en uiteindelijk de veroorzakers van het virale effect, zijn te allen tijde kritieke succesfactoren.
  • Om de tegenstelling met de reclame nog extra te benadrukken, lijken sommige video’s met een smartphone of geheime camera gefilmd. Het weglaten van speciale camerastanden en effecten voegt extra actie en een meer ‘live’ karakter toe aan de virale video.

Omdat deze lijst van punten u misschien wat abstract in de oren klinkt, volgen hier een aantal succesvolle pareltjes van virale video’s, die het storytelling aspect luid en duidelijk naar voren brengen.

1. Dramatiek: De chaos button van TNT

 

Deze video, ontwikkeld door TNT België, toont het succes van humor in virale video’s door het toevoegen van extra drama. Ingrediënten van dit succes: een doodnormale situatie, midden op straat. Een verleidelijke knop die alles kan veranderen. Het enige wat de willekeurige voorbijganger hoeft te doen is ‘push to add drama’ en zij bepaalt dus volledig de wending van het filmpje: dit is de interactie met het publiek waar ik op doelde. De spanning in het filmpje stijgt snel en het duurt niet lang voordat iemand de verleiding niet meer kan weerstaan. Langzaam wordt er opgebouwd naar een climax en de aandacht van de kijker ebt niet weg: het storytelling aspect heeft succes. Zoals ik al noemde, wordt het ‘real-life’ aspect nog extra benadrukt door het weglaten van speciale camera-effecten. Geen wonder dat deze virale video genomineerd was voor de beste virale video van 2012.

 

2. Maatschappelijke kwestie in beeld: Ogen op de weg

 

Deze virale video kaapte terecht de prijs weg van de beste virale video van 2012 weg voor de neus van TNT. Deze video stelt maatschappelijke kwestie aan de kaak. Eveneens dramatisch, maar dan de serieuze kant van dramatiek. De climax vormt hier namelijk een schrikmoment, waarbij de kijker met beide voeten op de grond wordt gezet. Het storytelling aspect zit hem in de dreigende data die oproepen om uw aandacht op de weg te houden tijdens het rijden. Deze enkele regel aan tekst is voor de kijker genoeg om de boodschap te begrijpen, te overdenken en nooit meer te vergeten.

3. Een bustripje zal nooit meer hetzelfde zijn

 

De laatste virale video omvat misschien wel het meest geniale idee. Promotie van het openbaar vervoer blijft voor de meeste overheden een lastige zaak, maar in Denemarken weten ze echter op hilarische wijze aandacht te generen voor een dagelijks bustripje. De speciale camera-effecten hebben hier juist een extra dramatisch effect en vergroten daarmee weer het virale effect.

4. Voor even leven als 007

 

Deze video biedt op en top interactie met zijn publiek, die als het ware in de huid van James Bond kruipt. Onderweg loopt hij letterlijk tegen allerlei obstakels aan en moet hij verschillende hindernissen overwinnen. Virale video aspecten: geen special effects, real-life situatie in een winkelcentrum, spanning en sensatie.

Het doel van virale video’s?

Concluderend trekken bedrijven dus juist niet de aandacht van de kijker door een product of dienst te promoten. Wat hebben deze video’s dan wel tot doel?

Het ontwikkelen van een breder corporate image door storytelling staat voor de bedrijven die virale video’s ontwikkelen centraal.  Dit doen zij op verschillende manieren:

  • Bedrijven proberen positieve connotaties bij hun merk op te roepen door hun kernwaarden in een breder perspectief te plaatsen. Door virale video’s leggen bedrijven bijvoorbeeld hun kernwaarden bloot. Bij Coca Cola is dit ‘Make it possible’. Coca Cola maakt het voor de gewone sterveling mogelijk zich voor even James Bond te voelen, net als in de film. Voor Volkswagen was het veilig rijden, iets wat niet alleen zij in de hand hebben door het leveren van kwalitatief hoogwaardige auto’s, maar wat de bestuurder zelf ook in de hand heeft.
  • Het vergroten van de interactie tussen de kijker en het bedrijf komt in meerdere bovenstaande voorbeelden terug. Door een situatie te creëren in een real-life setting, vergroot de producent van virale video’s de mate van identificatie die de kijker met het filmpje heeft en de kans neemt toe dat de kijker het filmpje gaat delen.
  • Door het genereren van aandacht voor een bepaald onderwerp, vaak op dramatische of hilarische wijze, motiveren bedrijven de kijkers het filmpje te delen. Dit geeft het ‘virale’ effect wat de naamsbekendheid vergroot.

Hoe zet u storytelling in als marketingtool?  

E-book Branding

 

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?