<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Met 6 content curation tips B2B leads opwarmen in koude herfstdagen

auteur
One4marketing | The inbound company

content-curation-leadsIn communicatienetwerken onderhouden mensen allerlei relaties met elkaar. Deze relaties zeggen veel over de impact van content sharing. Zo relateren bruggenbouwers (B) verschillende netwerken waar zij deel van uitmaken aan elkaar en verbinden liaisons (L) groepen waar zij geen deel van zijn.  

In de overdracht van informatie richten mensen zich dan ook op personen met een speciale status. De mensen die de meeste contacten bezitten zijn de stars (S): Zij oefenen grote invloed uit op de opinievorming en noemt men daarom ook wel opinieleiders. Op marketinggebied heten deze star een thought leader. Deze thought leader probeert bij zijn potentiële leads een positieve houding ten opzichte van hun merk, product of dienst te creëren. Dit doen zij onder andere door informatieoverdracht, oftewel content sharing. Hiervoor beschikken zij over verschillende instrumenten. Voor vandaag: content curation.

Wat houdt content curation in?

De doelen van content curation zijn het vinden, beheren en delen van kwalitatief hoogwaardige, digitale content over een onderwerp dat specifiek betrekking heeft op uw expertisegebied. In Nederland verovert content curation langzaam maar zeker een plekje in de online marketing strategie. In Amerika staat content curation echter al langer op de kaart. Volgens de Curata Content Curation Adoption Survey 2012, gaf 95% van de 400 ondervraagde marketeers aan al eens content curation te hebben gebruikt. Leek of professional, de marketeers waren overtuigd van content curation om de volgende redenen:

  • 56% profiteerde van het vinden van kwalitatief hoogwaardige content
  • Maarliefst 85% gaf een status als thought leader op als reden voor het gebruik van content curation.

Vooral voor B2B marketeers kan content curation een succesvolle strategie zijn. Op deze manier houdt u uw leads namelijk gemakkelijk op de hoogte van allerlei ontwikkelingen binnen uw branch en blijft u hen boeien met uw up-to-date content.

Waarom werkt content curation in uw voordeel als B2B marketeer?

U vraagt zich misschien af waarom content curation zo voordelig is voor B2B marketing in vergelijking met het creëren van eigen, unieke en exclusieve content. Daarom een aantal redenen op een rij:

  • Met behulp van B2B content curation voorziet u uw (potentiële) leads of klanten altijd van de meest actuele, relevante en boeiende informatie. U onderscheidt zich hier als thought leader en door de ontwikkeling van deze status genereert u meer leads.
  • Het is zeer kost-effectief om zelf uw eigen nieuwspagina te onderhouden, waar u de meest interessante content van over het hele wereldwijde web verzamelt.
  • Uw leads zoeken niet meer naar een speld in een hooiberg, wanneer zij verschillende betrouwbare bronnen willen raadplegen, maar kunnen eenvoudigweg bij u terecht.
  • Doordat B2B content uit verschillende bronnen elkaar aanvult of misschien wel tegenspreekt, stimuleert u de interactie tussen uw traffic.
  • U voorziet uw (potentiële) leads en klanten van een kritische blik.

 

6 tips voor content curation dummies

In het begin moet u misschien wennen aan het kritisch selecteren van content en het vinden van effectieve verzamelmethoden. Houdt dan de volgende 6 tips in uw achterhoofd:

1.     Weet wie u wilt bereiken

Een plan uitvoeren zonder weet te hebben van uw doelgroep is tegenwoordig geen optie meer. De klant is koning, dus u moet weten wat zijn behoefte is. Vaak heeft u al een bepaalde doelgroep voor ogen op basis van in het verleden behaalde marketingresultaten. Maar vindt u deze doelgroep ook online?

Traffic genereren op uw website werkt alleen als u aantrekkelijke en spraakmakende content levert. Daarvoor kruipt u in de huid van uw publiek: Wat spreekt hen het meeste aan qua vorm en inhoud? Hoe zien zij uw content het liefst gepresenteerd?

2.     De drie musketiers: Create, contribute and collect

Dacht u door de uitvinding van content curation nooit meer zelf content te hoeven creëren? Dan zit u fout! Want wanneer u kennis gaat delen, is het verzamelen van andermans kennis niet de enige belangrijke factor. Geef dus ook regelmatig uw eigen mening over veelbesproken onderwerpen (create), maar laat ook bezoekers aan het woord door comments of gastblogs (contribute). Hiermee laat u ook als curator uw stem horen en bewijst uw kritisch tegen uw eigen content aan te kijken. Tevens verhoogt u hiermee de interactie met uw leads. De sleutel tot succes vindt u dus in de combinatie van dit gouden trio.

3.     Variëer in het gebruik van tools

Google bewijst zich keer op keer als een succesvolle zoekmachine, maar om kwalitatief hoogwaardige content te vinden is de zoekmachine wat inefficiënt. Om de kwaliteit van uw resultaten te verhogen doet u er daarom goed aan verschillende tools te combineren. Abonneer u op de RSS feed van uw favoriete blogs en volg andere thought leaders op social media. Hierdoor kunt u zowel binnen- als buitenlandse actualiteiten verzamelen. U kunt natuurlijk ook (online) vakbladen en boeken lezen.

4.     Promotie van uw curated content

Wanneer u uw eigen kennisplatform heeft opgezet, wilt u natuurlijk graag gevonden worden. Drie toegankelijke promotie middelen zijn

  • Social media: verleid uw potentiële lead met spraakmakende stellingen of vragen die verwijzen naar uw content;
  • E-mailnieuwsbrieven: houdt ontvangers op de hoogte van uw laatst toegevoegde content;
  • Uw eigen homepage: verwijs naar uw curated content door zinderende Call To Actions.

5.     Werk schematisch

De belangrijkste voorwaarde voor succesvolle content curation houdt in dat u de content up to date houdt en regelmatig content toevoegt. In het begin investeert u logischerwijs wat tijd in het opzetten van misschien wel een aparte "nieuwspagina". Wanneer u hierin slaagt, voldoet een half uur tot een uur per dag als voldoende om een aantal artikelen toe te voegen, van commentaar te voorzien of zelf content te creëren om dit vervolgens te promoten. Iedere dag een half uur helpt u om uw zichtbaarheid te vergroten in plaats van eens in de week drie uur.

6.     Maak van delen geen stelen

Zorg wanneer u cureert dat u op de juiste manier naar de bronnen verwijst. Geef deze bronnen SEO credits en vermeldt altijd de naam van de website met een hyperlink. Zorg dus dat u authentiek blijft en voorkom hiermee negatieve publiciteit. De volgers die u hiermee verliest, komen namelijk nooit meer terug.

Ervaart u content curation als toegevoegde waarde in uw online marketingstrategie? Laat het ons weten via een comment.

 

Lead Managementpakket

 

Bronnen:

Social Media Today

Mashable

Veenman, R. Doorn, A. van. (1997) Grondslagen van de professionele communicatie.

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

social-media

Facebook Explore Feed: kans of bedreiging?

Het was even een paniekmoment voor marketeers en influencers, toen Facebook naar buiten kwam met..

social-media

Social media in de inbound marketing funnel (2): 'convert' naar lead

De tijd van 'zomaar wat doen' op social media, lijkt voor veel MKB'ers voorbij. Vooral wanneer een..

social-media

One4Marketing pakt social media aan met 5 pijlers

“Social media is zó geweldig! Het is gratis en ik kan delen wat ik wil! Postje hier, postje daar...