<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Online video marketing: 4 content marketing uitdagingen

auteur
One4marketing | The inbound company

online video marketing“Kijken wanneer het u schikt”, zo luidt het principe video-on-demand. Wanneer u knowledge sharing bekijkt met een content marketing bril, concludeert u hoogstwaarschijnlijk hetzelfde. Potentiële leads zoeken altijd naar informatie om zichzelf mee te verrijken, wanneer zij daar behoefte aan hebben. Voorbij is de tijd van het pushen van informatie naar de klant toe. De lead zelf is nu aan zet, en de taak aan content marketing om de “pull strategie” in te zetten en de leads te verleiden met hun waardevolle content.

Deze verleiding vindt in eerste instantie vaak plaats met behulp van

  • Titel en meta description, die bepalen of u de aandacht van de potentiële lead trekt.
  • Het kanaal: waar promoot u de content? Hoe ontwikkelt u uw lezersgroep?
  • Ook de vorm waarin u deze informatie giet een cruciale rol. Kiest u voor tekstuele of visuele content?

 Eduvision loopt als internetopleider in Nederland voorop als het gaat om content marketing in de vorm van online webinars. Met hun devies ‘share the knowledge’ karakteriseren zij hun aanpak: kennis delen op alle mogelijke manieren. In hun lijst van gratis webinars is er echter één die ontbreekt is: de marketing video webinar. Neigen Nederlandse ondernemers deze vorm van content marketing te vergeten? Of kijken zij nog graag de kat uit de boom? De online video als relatief nieuwe vorm van content marketing, klinkt content managers misschien nog niet zo vertrouwd in de oren. Welke uitdagingen hen afschrikken, vindt u hieronder. U zult zien dat de oplossing vaak in een kleine hoek zit.

Uitdaging 1: Slim investeren in de juiste opname en materialen

Wanneer u begint met video marketing, wilt u natuurlijk wel professioneel uit de hoek komen. Maar moet u daarvoor dan ook direct een enorme investering doen?

Het tegendeel blijkt waar. Investeren in een peperdure camera met allerhande technische snufjes garandeert echt geen succesvolle online video. Een eenvoudig exemplaar met de juiste instellingen voldoet vaak al aan de eisen. U schiet namelijk geen beelden uit allerlei hoeken, maar hoeft slechts te zorgen dat u zelf voordelig in beeld komt. Daarnaast bespaart u uzelf een handleiding à 100 pagina’s, waarschijnlijk alleen weggelegd voor de technische meesterbreinen onder ons. Wanneer u uitgaat van een afstand van ongeveer 30 centimeter, komt u het meest ideaal in beeld en kan de kijker uw gezicht ook goed zien.

Om extra waarde toe te voegen aan uw online video, zijn er een tal van programma’s op de markt. Onder de 100 euro reikt het aanbod al in de tientallen en er zijn met wat zoekwerk genoeg vergelijkings- en beoordelingssites te vinden. Ook voor de technisch minder begaafden onder ons: deze programma’s bezitten namelijk een zeer gebruiksvriendelijk design. Wanneer u tijdens het filmen tussendoor iets moet doen, bijvoorbeeld het script omslaan, wacht dan 3 seconden tot u weer verdergaat. Dit scheelt u bij het bewerken veel moeite.

Bij bepaalde software is het daarnaast mogelijk om de video meteen op YouTube te uploaden.

Bovendien: Verwacht u een ster op de Walk of Fame voor uw regisseurskunsten? Dan kiest u het verkeerde vak. Wat ik hiermee probeer te zeggen is: houdt de online video simpel. Het gaat om de content, niet om de special effects.

Tips om verder te optimaliseren? Lees “Hoog in de zoekmachines met YouTube video's: 5 B2B marketing tips".

Uitdaging 2: Het juiste onderwerp vinden

Waar moet u nu eigenlijk over praten op zo’n online video? Als beginner voelt video bloggen misschien wat onwennig of ervaart u het als het houden van een monoloog. Kies daarom ook voor een onderwerp waar uw passie ligt, waar u honderduit over kan vertellen. Het script vormt uiteraard de basis, maar wat video’s juist zo aantrekkelijk maken blijft het stukje face-to-face marketing, wat de lead normaliter zo mist in online marketing.

Onderwerpen kunnen dus uw kernproducten of diensten beslaan, maar ook een actueel onderwerp behandelen, zoals veelgestelde vragen waar u meer duidelijkheid over wilt scheppen. Sluit wel treffende voorbeelden in en houdt bij een actueel onderwerp wel rekening met de ‘houdbaarheid’: wacht dus niet te lang met posten. Bovendien weidt u idealiter niet al teveel uit: een video van 2 tot 3 minuten vergt al genoeg concentratie en een ‘korte maar krachtige’ samenvatting van het onderwerp voorkomt voortijdig wegklikken.

Uitdaging 3: Schrijven van het script

Een nieuwe discipline die u content marketing nu benadert, is het schrijven van het script. Denk hierbij aan de volgende tips:

  • Het onderwerp bepaalt uw basis. Bedenk hier dan ook een boeiend verhaal omheen. Als u een bepaald probleem oplost in uw online video, leg deze dan ook helder uit. Denk dus vanuit de kijker (en definieer deze persona ook): wat willen zij zien?;
  • Ook het kop-romp-staart principe komt hier terug. Zorg voor een inleiding-confrontatie-oplossing- structuur. Daarmee behoudt u tot het einde de aandacht van de kijker;
  • In tegenstelling tot het filmscript, staat de dialoog bij een marketing video op de voorgrond. Benadruk dus de dialoog in plaats van de visuele effecten. Daarmee handhaaft u het informatieve karakter van de video;
  • Zoek naar actualiteiten en refereer hiernaar. Dit verhoogt het interactieve karakter;
  • Think out of the box! Daarmee maakt u uw online video gedenkwaardig.

Een videoscript is niet helemaal hetzelfde als een post. Het is daarom ook belangrijk dat u het script niet voorleest. De meeste video bloggers maken gebruik van een puntenlijstje of niet samengestelde zinnen. Stel u dus voor dat u tegen iemand praat, dat maakt het ‘gesprek’ makkelijker. Kijk daarom ook recht in de ‘ogen’ van de camera.

Uitdaging 4: Straalt u al vertrouwen uit op de camera?

Omdat u vaak bezig bent met correct brengen van informatie, let u minder op uw non-verbale communicatie. Een online video behoort echter tot een van de beste content marketing strategieën om vertrouwen op te wekken bij uw klant. En daarin slaagt u alleen wanneer u uw persoonlijke kant laat zien. Alleen dan komt u veel geloofwaardiger en betrouwbaarder over. Tijdens het schrijven denkt u ook vanuit het perspectief van de lezer, doet u dit met video’s ook?

Marketing video's: gaat u de uitdaging aan?

Banner gratis e Book Leadgeneratie

Gratis e-Book leadgeneratie

Leer met deze inleiding op Leadgeneratie hoe u succesvol leads genereert.

download gratis eBook Inbound Marketing

Download het gratis e-Book over
Leadgeneratie, boordevol met direct toe te tips voor meer en
beter gekwalificeerde leads

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

design

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..