<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

9 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

door: Driek Geurtsen

9 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

9 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

auteur
Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.
One4marketing

 

Welke manieren zijn het effectiefst istock_000015559790xsmallom leads te genereren 

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je vervolgens af tot de klanten binnenstromen? Waarschijnlijk levert dat niet veel op. Leadgeneratie kan op een veel effectievere manier. Dagelijks ontstaan er meer kanalen waarop je leads kunt genereren. Maar hoe zie je door de bomen het bos en welke manieren zijn het meest effectief?

 

Een succesvolle lead-management campagne zet je niet zomaar op. Er hoort namelijk een doordachte planning bij, het juiste gereedschap en slimme afwegingen. Gelukkig heeft HubSpot het halve werk al voor jou gedaan met een duidelijk, bruikbaar plan.

Hieronder vind je de 9 stappen die je kunt inzetten bij een succesvol leadgeneratietraject

 1. Bepaal jouw doelstelling zo specifiek mogelijk
 2. Bepaal hoe de zaken er nu voor staan en wat je al hebt
 3. Bepaal hoe jouw ideale klant benaderd wil worden
      - Opstellen ideale klantprofiel
     1.     - Bepalen van de buyer persona's 
         - Omschrijven van de buyer persona's
 4.  Vasstellen buyer journey
 5.  Bepalen van relevante content in contentmap
 6.  Vaststellen van KPI's
 7.  Maken van campagneplan
 8.  

1.      Bepaal jouw doelstellingen zo specifiek mogelijk.

Je kunt in het wilde weg proberen om leads te genereren, maar wat bereik je dan. Waarschijnlijk klanten die uiteindelijk niet bij je passen? Stel specifieke doelstellingen op en zorg zo voor richting. Hoeveel leads wilt u in een bepaalde periode genereren? Meer verkopen in een bepaalde markt, meer grote klanten. Of meer abonnees op jouw blog? Meer shares via social media? Hoe duidelijker jij jouw doelen stelt, hoe succesvoller het lead-management programma.

 

2.      Bepaal hoe de zaken ervoor staan en wat je al hebt.

Wat heb je al aan leads?

Start een lead-management programma eerst met een nulmeting. Hoe staan de zaken er nu voor. Hoeveel leads heb je al? Waar bevinden ze zich in het verkoopproces? Neem ook uitgestelde of afgewezen offertes mee. Hoeveel nieuwe leads genereer je nu al per maand? Hoeveel komen er daarvan bij sales terecht en hoeveel worden er omgezet in een deal? En wat gebeurt er op dit moment met koude leads? Is daar een aanpak voor, bijvoorbeeld die van social selling. Door deze vragen te beantwoorden, heb je een duidelijk uitgangpunt. Je kunt nu de gap bepalen tussen wat je al hebt en bereiken moet.

Wat heb je al aan content?

Om je doelen te bereiken en de juiste leads te genereren heb je content nodig. Inventariseer wat je al hebt: redactionele-, technische- en creatieve content. Zo kom je er achter of je al veel content hebt die je kunt gebruiken? Grotere content gebruik je voor pillar pages en e-books. Of je splitst ze op in blogartikelen, gebruikt ze voor infographics of je maakt op basis ervan een video.

Wat heb je aan je collega's?

Kijk ook naar de collega's die je hebt. Zijn er die kunnen bijdragen aan het maken en beheren van content? Daar is namelijk tijd en talent voor nodig. Je collega's werken niet voor niets bij jouw bedrijf. Daar hebben ze een reden voor. Ze willen een bijdrage leveren vanuit hun eigen talenten en inzichten. Stap daarom naar een expert binnen jouw bedrijf toe en houdt een interview over een onderwerp dat jij onder de aandacht wil brengen bij klanten en leads. Gegarandeerd dat je er minimaal één blog uithaalt, maar dat niet alleen. Jouw expert zal je ook helpen bij de promotie van jouw content en andere collega's enthousiasmeer je om jou ook te ondersteunen. 

"Je moet medewerkers wel de kans geven om echt vanuit missiebesef te werken.
Ze willen niets liever, maar als ze niet werken vanuit hun eigen talent en niet regelmatig terugkoppeling krijgen over hun zinvolle bijdrage, zal het betekenisvolle aspect niet als zodanig ervaren worden"
Arjen Banach

Wat heb je aan marketing automation?

Wilt u uw lead-management campagne goed kunnen beheren? Ga dan op zoek naar een slim marketing automation systeem, als je dat nog niet hebt. Bij One4marketing zetten we voor onze klanten HubSpot Inbound Marketing-software in. Het is een uitgebreid, gebruikersvriendelijk systeem waarmee je content kunt creëren en publiceren. Het is zeer geschikt voor leadgeneratie, lead-nurturing, het meten van uw return on investment, enzovoort.

Gartner Magic Quadrant CRM Leadmanagement 2020

 

3.      Bepaal hoe de ideale klant benaderd wil worden.

Wellicht weet je al hoe jouw klanten liever niet worden benaderd. Niemand zit te wachten op ongewenste telefoontjes tijdens etenstijd of sponsors die tv-programma's verstoren met irritante reclamebalkjes. Maar wat willen klanten en leads dan wel?

Begin bij het denken vanuit de ideale klant en beschrijf jouw Buyer Persona's

Of je nu grotere klanten wil of meer. Het is belangrijk dat je vooraf bepaalt welke klanten er bij jouw bedrijf passen. De kans dat zulke klanten ambassadeur worden en je gaan promoten is veel groter, dan wanneer je daar niet op let bij leadgeneratie en het binnen halen van deals.

Opstellen van de ideale klantprofiel

Wil je bepalen wat een ideale klantprofiel is? Bedenk dan welke bestaande klant er nu al bij je past en waar je er zo wel honderden van wilt hebben.

     Onderzoek jouw eigen data

Wanneer je het bepalen van je ideale klantprofiel onderbouwen, kijk dan naar bestaande klanten in jouw database. En vergelijk klanten bijvoorbeeld wat betreft onderstaande zaken. 

    • Grootte van de klant
    • Omzet
    • Winst
    • Aantal producten dat wordt afgenomen
    • Adoptie van nieuwe producten en diensten
    • Klanttevredenheid
    • Medewerkerstevredenheid per klant
    • Mogelijke druk op de supportafdeling
    • Duur van de klantrelatie
    • Betalingsgedrag 
    • Mogelijke druk op de supportafdeling
    • Referent & ambassadeur willen zijn 
     Praat met sales

Praat ook met je verkoopteam om feedback te verzamelen over de leads waar zij mee werken. Ze geven jou om een beeld met welke potentiële klanten ze het liefste bezig zijn en waarom.

     Praat met klanten

Interview een aantal (potentiële) klanten om te ontdekken wat ze leuk vinden aan jouw bedrijf (je merk).  je producten en of diensten. Waarom zij klant zijn en blijven.

Op deze manier krijg je al een profiel van welke klanten bij jouw bedrijf passen, hoe je hen moet benaderen en waar je succesvol zaken mee kunt doen. 

"Het gebruik van buyer persona's maakt websites 2-5 keer effectiever
en makkelijker te gebruiken door gerichte bezoekers".
HubSpot

Bepalen van de buyer persona's

Nu je een beeld hebt van de ideale klant kun je bepalen met wie je bij hen zaken doet. Wie zijn er betrokken vanaf de oriëntatie tot de aanschaf. En welke rol hebben ze.  Deze rollen beschrijf je in zogenaamde buyer persona profielen. Hiervan heb je er minimaal drie nodig.

    1. De beslisser (zet de handtekening)
    2. Beïnvloeder (brengt je naar binnen en helpt bij verkrijgen van de opdracht)
    3. De gebruiker (gaat met jouw diensten en/of producten aan de slag)

Maak een profiel omschrijving per buyer persona

     Onderzoek jouw eigen data

Van elke rol stel de een profiel op. Ook hierbij kun je weer gebruik maken van je eigen database. Uit jouw CRM haal je de belangrijkste personen met hun rollen binnen de DMU. Test deze personen bij jouw sales en service mensen. Gebruik onder andere LinkedIn om extra info te verzamelen. Wanneer je dit hebt gedaan heb je per rol inzicht in:

    • Functie 
    • De rol in het aankoopproces
    • De gemiddelde leeftijd
    • Inkomen
    • Opleiding
Vul de buyer persona omschrijving aan met een workshop

Bovenstaande gegevens moet je nog verder aanvullen. Plan een workshop met marketing en sales, en het liefst ook met een relevante persoon uit de directie. Geef samen op onderstaande zaken antwoorden

    • Wat zijn de pijnpunten 
    • Wat zijn de Jobs to be done (JTBD)
    • Wat zijn de verwachtingen en dromen (Gains)
    • Hoe wordt er informatie verzameld tijdens het aankoopproces
    • Wat zijn de bezwaren tegen een aankoop bij jouw bedrijf

Leeg Buyer persona template

     Bepaal de oplossingen die je hebt voor pijnpunten, gains en de JTBD

Nu je weet wat voor pijnpunten gains en JTBD's er zijn, kijk met welke producten en of diensten je daar een antwoord voor hebt. Het komt ook voor dat er geen antwoord is. Samen met jouw team kun je dan bepalen of hier een nieuwe dienst of product voor moet worden ontwikkeld.

     Testen bij bestaande klanten

Nu je de buyer persona profielen intern hebt opgesteld, kun je ze testen bij een aantal klanten. Na het verwerken van hun feedback, heb je een de basis te pakken om op de juiste manier richting te geven aan jouw leadgeneratie campagne.

4.    Vaststellen Buyer journey

De buyer journey is een proces dat start wanneer je potentiële kopers zich bewust worden van een probleem (een pijnpunt). En eindigt bij de aanschaf van één van jouw producten en diensten. Marketeers zijn betrokken bij het eerste gedeelte van de buyer journey, het zoekgedrag van potentiële klanten. Verkopers bij het helpen bij de aankoop. Zij begeleiden bij de fasen van overwegen en kiezen.

Buyer journey vs customer journey-579640-edited

    • Awareness; Potentiële kopers herkennen hun problemen en willen er iets aan doen
    • Consider; Potentiële klanten begrijpen hun probleem en gaan opzoek naar mogelijke oplossingen
    • Desicion; Potentiële klanten kiezen voor een oplossing die het beste bij hen past

In kaart brengen van de buyer journey

De potentiële klanten zoeken naar antwoorden op hun vragen om een juiste aankoop te doen. Deze vragen breng je samen met jouw team in kaart.

Post-it werksessie met jouw team

Plan een post-it sessie, waar bij iedereen per buyer persona relevante vragen bedenkt. Op elk post-it één vraag. Breng drie kolommen aan op een whiteboard. Geef de kolommen de namen van de buyer journey (Kolom1 Awareness enzovoort)  Vraag nu elke deelnemer om elk post-it te plakken in de kolom waar de vraag bij hoort. Discussieer over de verschillen van inzicht en neem beslissingen over de juiste plek. Nu heb je een overzicht van de vragen die volgens jouw team gesteld worden door leads tijdens hun klantreis.

Aanvullen van vragen

Het kan voorkomen dat je een onevenwichtige  buyer journey hebt. Er zijn bijvoorbeeld te weinig vragen in de consider- en desicion fase. 

Geen volledige buyer journey - consider en desicion fase niet compleet

De consider- en decision fase is niet goed gevuld

De awareness fase is goed gevuld met mogelijke vragen van potentiële vragen, maar klanten de twee opvolgende niet. Wanneer dit een website is, krijgen bezoekers geen antwoord op vragen in de twee opvolgende fasen.

Geen volledige buyer journey - consider fase niet compleet

De consider fase is niet goed gevuld.

Potentiële klanten krijgen geen mogelijk aangeboden om verschillende opties te overwegen. Je biedt bijvoorbeeld geen overzicht aan van verschillende concurrenten die dezelfde producten en diensten aanbieden. Of van verschillende oplossingen voor het pijnpunt dat opgelost moet worden. 

Geen volledige buyer journey - decision fase niet compleet-1De desicion fase is niet goed gevuld.

Potentiële klanten krijgen geen mogelijkheid aangeboden om een beslissing te nemen voor jouw producten en diensten.  Je biedt bijvoorbeeld geen klant cases aan als bewijslast dat je ervaring hebt. Je laat geen prijzen zien Er wordt geen antwoord gegeven op de vraag: “Wat gaat het mij kosten?”  

Wanneer het hier over een website gaat, krijgen jouw bezoekers geen of onvoldoende antwoord op vragen in de twee opvolgende fasen. Je verzamelt geen informatie over leads die interessant zijn. Verkoop komt daardoor niet met hen in contact. Je werkt ook onvoldoende aan je tought leadership en creëert niet het vertrouwen bij leads om afspraken met sales te maken.  je leads haken af en op zoek gaan naar een andere website.

Lead-nurturing is een effectieve methode om leads verder door het aankoopproces te begeleiden. Hierbij benadert u leads op bepaalde contactmomenten en biedt u nieuwe waardevolle content aan. Het helpt hierbij om een score aan verschillende leads toe te wijzen. Leads met een hoge score zijn dan klaar om naar sales te gaan en leads met een gemiddelde of lage score worden in een lead-nurturingcampagne opgenomen. Het werkt namelijk averechts als leads te snel naar sales gaan.

 

4.      Implementeer een lead-management systeem.

Als uw campagne eenmaal draait en u groeit in het bijhouden van Facebook, Twitter en het versturen van marketinge-mails, komen er leads binnen. Maar wat doet u ermee?

Wanneer er leads binnenkomen, moet u bepalen wat u ermee doet. Dit hangt af van het verkoopproces van uw bedrijf. Sommige leads kunnen direct door naar sales, terwijl anderen meer contactmomenten nodig hebben. Dit ziet u aan hun gedrag op en buiten uw website en de interactie die u met ze hebt gehad.

Lead-nurturing is een effectieve methode om leads verder door het aankoopproces te begeleiden. Hierbij benadert u leads op bepaalde contactmomenten en biedt u nieuwe waardevolle content aan. Het helpt hierbij om een score aan verschillende leads toe te wijzen. Leads met een hoge score zijn dan klaar om naar sales te gaan en leads met een gemiddelde of lage score worden in een lead-nurturingcampagne opgenomen. Het werkt namelijk averechts als leads te snel naar sales gaan.

 

5.      Bepaal waar succesvolle content aan voldoet.

Bij Inbound Marketing draait alles om waardevolle content, dus ook lead-nurturingcampagnes. Slechte content zorgt voor slechte resultaten en weinig lezers tot weinig aankopen. Content alleen is niet genoeg, maar moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Content moet de aandacht trekken tussen de grote hoeveelheid andere content op internet.
 • Content moet lezers aansporen om door te klikken en meer te lezen.
 • Content moet tot actie aanroepen, bijvoorbeeld downloaden, abonneren op het blog of zelfs iets kopen.

Bepaal waar uw waardevolle content aan moet voldoen. Hoewel de basis voor elke soort waardevolle content hetzelfde is, moet deze interessant, relevant, actueel en bruikbaar zijn.

 

6.      Gebruik content op de juiste plekken in het aankoopproces.

Afhankelijk van het gedrag van (potentiële) klanten en de verstreken tijd, bepaalt u de contactmomenten en de soort content die u aanbiedt.

Welke fasen doorlopen klanten vanaf het eerste contactmoment naar de eerste aankoop en daarna? Creëer een aantal stukken waardevolle content waarmee u (potentiële) klanten kunt benaderen. Daarmee wint u hun vertrouwen, omdat u inspeelt op hun behoeften voor, tijdens en na aankoop. Verstuur een aantal e-mails of een leerzaam e-book, een gratis probeerversie, een beloning voor deelname aan social media of voor het delen van uw waardevolle content. Deze methode wordt ook wel content mapping genoemd.

 

7.      Maak een editorial calendar en bepaal uw strategie.

Nu u weet waar waardevolle content aan moet voldoen, kunt u een strategie bedenken en een editorial calendar maken. Vraag u af welke content u allemaal bezit (e-mails, blogartikelen, video's, content voor LinkedIn-groepen, whitepapers, e-books en grappige afbeeldingen). Maak dan een kalender waarin u de soort content benoemd, in een paar zinnen omschrijft en aangeeft wat u ervoor nodig hebt.

Door content van tevoren in te plannen en duidelijke publicatiedeadlines te stellen, voorkomt u een paniekreactie op het moment van publicatie. Niets is zo vervelend als dat u halsoverkop een blogonderwerp moet verzinnen, maar geen inspiratie hebt. Met een kalender zorgt u voor een continue, gelijkmatige stroom van content. Hierdoor worden leads ook gelijkmatig gegenereerd en weet u wat u kunt verwachten.

 

8.      Optimaliseer uw plan, ontwikkel doelgerichte communicatie en herhaal.

Een plan is het startpunt van lead-management. En als u nieuwe content lanceert, kan een A/B-test flink helpen bij de optimalisatie ervan. Experimenteer eens met verschillende onderwerpregels voor e-mails, verschillende aanbiedingen en analyseer welke tijdstippen van verzenden en publicatie het meeste effect hebben.

Het resultaat van uw inspanningen kan eenvoudig met uw lead-managementtools worden gemeten. Investeer in wat werkt en durf ineffectieve content te laten vervallen.

 

9.      Meet uw resultaten.

Bij de uitvoer van uw lead-management programma is gereedschap van groot belang. Alleen de uitvoer is niet genoeg: u moet namelijk weten waar leads zich in verschillende kanalen bevinden en wat het effect is van uw inspanningen. Dan pas kunt u gericht naar succes werken.

Meten is hierbij zeer belangrijk, maar wel het meten van de juiste zaken. Hieronder vallen:

 • Het percentage aan opvolging door sales op leads: soms is er een flinke kloof tussen de gemelde opvolging door salesmedewerkers en de daadwerkelijke opvolging. Volgt het salesteam bijvoorbeeld 80% of juist 20% van de leads op? Wanneer u weet of leads worden opgevolgd en welke leads hoger worden gewaardeerd dan andere, kunt u hierop inspelen.
 • Gemiddelde tijd tot conversie: hiermee bepaalt u hoe snel leads via verschillende kanalen en campagnes kwalitatief en kansrijk worden. Het doel is niet om deze tijd op nul te krijgen, maar om het tijdsbestek waarin leads zich naar het moment van conversie bewegen te meten.
 • Kosten per lead, kans en klant: kijk verder dan alleen de kosten per lead (bij unieke bronnen zoals PPC, e-mail, bloggen, enz.) en kijk ook naar de kosten per kans en per acquisitie van een klant. Klanten kunnen ook nog van grootte verschillen, waardoor een grote deal de resultaten flink kan vertekenen. Gebruik in uw analyse daarom een gemiddelde verkoop.

Bij lead-management bent u altijd aan het meten en verbeteren. U bent nooit uitgeleerd, want er is altijd verbetering mogelijk.

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Hoe zorgt de customer journey voor meer omzet bij huidige klanten?

Update 7-4-2021 Bij een groot aantal bedrijven gaat veel aandacht uit naar het binnenhalen van..

inbound-marketing

5 Hubspot updates die jouw bedrijf laten groeien

Recent heeft HubSpot weer nieuwe updates uitgebracht. Met name de Salestool is sterk verbeterd. In..