<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Verbeter uw SEO! Het geheim van zoekmachinevriendelijke links.

auteur
Driek Geurtsen | Oprichter & CEO Elke dag sta ik open voor mensen en hun vragen en doelen. Die vragen beantwoorden met creatieve oplossingen, daar doe ik het voor.

 SEO en linkbuilding

Welke links zijn er en wat hebt u eraan

Zoals u wellicht weet, zijn links erg belangrijk bij zoekmachine-optimalisatie. Maar waar denkt u bij het woord 'links' eigenlijk aan? Er bestaan namelijk drie soorten links:

 • Outbound links
 • Inbound links
 • Interne links

De ene link is de andere niet, en de ene is belangrijker voor uw zoekmachinestrategie dan de andere. Maar wat is het verschil precies? Wat hebt u aan deze links en hoe weet u dat u ze optimaal inzet voor uw vindbaarheid in zoekmachines?

Verbeter de vindbaarheid van uw website en die van anderen

Wanneer u bovenstaande links op de juiste manier gebruikt, verbetert u de vindbaarheid van uw eigen website, maar ook die van anderen. Verkeerd gebruik is zonde van de moeite, dus is het goed om u te verdiepen in hoe het wel moet.

1.      Het juiste gebruik van een kwalitatieve outbound link.

Een outbound link is een link van uw website naar een andere website. Als een outbound link goed wordt gebruikt, helpt die de crawlers van Google bij het identificeren van de website waarnaar u linkt. Of uw eigen website door juist gebruik van outbound links hoger gewaardeerd wordt door Google, is onduidelijk. Wel maken outbound links website-eigenaren blij, waardoor ze wellicht ook een keer naar uw website linken.

Maar hoe ziet een goed geconstrueerde outbound link eruit?

- Allereerst hoe het niet moet: Lees het e-book over Inbound Marketing.

- Een goede outbound link ziet er zo uit: Lees het e-book over Inbound Marketing.

Waarom is de tweede variant beter?

 1. De ankertekst is relevant. De tekst 'e-book over Inbound Marketing' is veel representatiever voor de pagina waarnaar gelinkt wordt dan de test 'lees'. De Google-crawlers kunnen zo beter identificeren waarnaar gelinkt wordt.
 2. Het is duidelijk voor de lezer. Wanneer een lezer de tekst scant, is meteen duidelijk dat deze link naar een pagina leidt met een e-book over Inbound Marketing. Het woord 'lees' kan op zoveel duiden en levert daardoor minder clicks op.
 3. De link opent in een nieuw venster. Outbound links kunnen het beste in een nieuw venster openen, zodat lezers uw website niet verlaten bij het openen van de link. Links mogen namelijk niet ten koste gaan van uzelf. Door links in een nieuw venster te laten openen, verkleint u de kans dat bezoekers uw website verlaten.

 

2.  Het juiste gebruik van een kwalitatieve inbound link.

Een inbound link is een link vanaf een andere website naar uw website. Inbound links zijn zeer belangrijk. Ze vormen namelijk de grootste indicatie voor websitecrawlers dat uw website een autoriteit is in een bepaald onderwerp. Hoe meer inbound links vanaf websites met een hoge autoriteit er naar uw website verwijzen, hoe hoger uw website gewaardeerd wordt. Bovendien stijgt de individuele webpagina waarnaar gelinkt wordt in de zoekresultaten.

Maar hoe ziet een goed geconstrueerde inbound link eruit?

- Allereerst kijken we naar hoe het niet moet:

Foute Inbound link

 Waarom is dit een verkeerde inbound link?

 1. Deze link staat in een reactie onder een blogartikel. Links in reacties op blogs bevatten meestal het 'no-follow'-attribuut. Dit betekent dat ze weinig effect hebben op de vindbaarheid van de website waarnaar gelinkt wordt.
 2. Er wordt geen ankertekst gebruikt. Een inbound link zonder ankertekst heeft veel minder waarde voor de website waarnaar gelinkt wordt dan een link met een goede ankertekst.
 3. De link leidt naar de homepage. De homepage is niet bepaald de meest handige plek om bezoekers heen te sturen. Een gerelateerd blogartikel zou veel nuttiger zijn, vooral als daar een aantrekkelijke call-to-action op staat of een landingspagina is waar iets gedownload kan worden.

Behalve de constructie van de link zelf, zijn er andere aspecten die deze link niet zo effectief maken:

 1. Er staan nog vier andere outbound links op deze pagina. Hoe meer outbound links er op een pagina staan, hoe meer het effect van de links verdeeld wordt over de links. Als dit de enige outbound link was, dan zou 100% van de zogenaamde 'link juice' naar die link gaan. Maar bij vijf outbound links is dat maar 20%.
 2. Dit blogartikel is gloednieuw. Hoewel dit geen ramp is, zijn inbound links vanaf oudere pagina's waardevoller.

Gelukkig zijn er ook aspecten die de link waarde geven:

 1. De link komt vanaf het blog van HubSpot, een website met een hoge mozRank. Inbound links vanaf de HubSpot-website hebben veel autoriteit.
 2. De link is relevant. De inbound link komt van een blogartikel over social media op een website waarop vaak over socialmediamarketing wordt gesproken en verwijst naar een website over hetzelfde onderwerp. Relevantie en autoriteit zijn de hoofdingrediënten voor geweldige inbound links.

 

3.      Het juiste gebruik van een kwalitatieve interne links.

Een interne link is een link naar een andere pagina binnen uw website. Interne links zijn belangrijk voor uw SEO-strategie, omdat ze net als inbound links de autoriteit van pagina's op uw website kunnen opbouwen. Het leuke is dat interne links volledig door u te beïnvloeden zijn.

- We beginnen met een voorbeeld van hoe het niet moet: Leer meer over het gebruik van interne links.

 Waarom is deze link verkeerd?

 1. De ankertekst is niet sterk genoeg. Net als bij inbound links en outbound links moet de ankertekst relevante zoekwoorden bevatten. Deze zoekwoorden moeten duidelijk aan zoekmachinecrawlers aangeven naar wat voor content de link verwijst.
 2. De pagina waarnaar de link verwijst is niet de meest relevante pagina. De pagina bevat geen duidelijke uitleg over hoe interne links moeten worden gebruikt. Ook is het geen pagina die in de zoekresultaten van zoekmachines moet verschijnen bij een zoekopdracht over interne links. U zou hier veel beter naar de beste, meest relevante pagina over interne links op uw website kunnen linken. Daarmee wilt u namelijk in zoekmachines verschijnen voor zoekwoorden die te maken hebben met interne links. Zorg dat u altijd naar deze pagina verwijst. Verdeelt u links over verschillende pagina's, dan wordt de autoriteit van de link over twee pagina's verdeeld in plaats van een.

- Een goede interne link ziet er zo uit: Leer waarom geweldige SEO's een interne linkstrategie implementeren.

De ankertekst is nu veel relevanter. Google weet nu duidelijk waar de link naar verwijst en dus voor welke zoekwoorden de pagina in zoekresultaten moet verschijnen. Bovendien is deze pagina veel relevanter dan de vorige. Tot slot is de tekst rondom de interne link ook belangrijk, aangezien crawlers behalve de ankertekst ook de woorden ernaast lezen. Het woord 'SEO' zorgt dan voor meer duidelijkheid over het onderwerp, waardoor de pagina ook voor zoekopdrachten over interne links en SEO een relevant resultaat is.

Heeft u andere verbeterpunten wat betreft linkbuilding dan horen wij die graag van u!

Bron: HubSpot.

 SEO pakket

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..