<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

6 tekenen dat je Google Analytics verkeerd gebruikt

auteur
One4marketing | The inbound company

Vorige week schreef ik nog een blog over de basics van Google Analytics en wat je er nu precies mee kan. Web analytics zijn echt een mooie manier om veel over je website en je bezoekers te weten te komen. Het is echter wel zo dat je niet alles van Google Analytics zomaar klakkeloos moet aannemen, en soms is er verdere analyse nodig om de juiste informatie eruit te halen.

Hier dus een aantal tekenen dat je analytics verkeerd gebruikt, en hoe het dan wel moet:

Je ruwe data zo accepteren

Google analytics geeft je ruwe data, maar eigenlijk moet je die niet zomaar aannemen. Het is aan jou de taak om alle ruwe data die je van Google Analytics krijgt dieper te analyseren en de onderlinge verbanden te vinden. Daarbij moet ook nog eens gezegd worden dat Google Analytics niet de volledige data set gebruikt voor de analyses. Ze pakken een sample, wat ze niet groots adverteren, maar wat wel betekent dat een deel van de data buiten beschouwing wordt gelaten. Dit houdt in dat de ruwe cijfers dus niet per definitie de exacte cijfers zijn, maar meer een algehele beschouwing.  

Kijken naar absolute getallen in plaats van trends

Wat je wilt vinden in je data is welke trends er zijn, waar het goed gaat en waar minder goed, wat je kunt verbeteren. Daarnaast wil je ook kijken wat je veranderingen voor effect hebben. Hebben ze je verkeer verbeterd? Zijn er meer kliks? Zijn er meer conversies? Dit kun je dus alleen bekijken door naar trends te kijken en data voor en na de veranderingen te vergelijken. Aan absolute getallen heb je in dit geval dus weinig. Absolute getallen zijn ook heel subjectief. Voor de ene website kunnen 1000 bezoekers per maand veel zijn, terwijl dat voor de ander veel te weinig is. Zoek dus de trends in je data en ga niet uit van de enkele getallen die er staan.

Correlaties zien die er niet zijn

Wanneer je een nieuwe campagne lanceert, dan wil je graag dat jouw website meer bezoekers krijgt door je campagne, zodat je kunt zien dat die effect heeft gehad. Dit hoeft echter niet altijd de reden zijn dat je meer bezoekers krijgt. Je neemt dus eigenlijk aan dat jouw campagne iets heeft veroorzaakt, terwijl dit in werkelijkheid niet zo hoeft te zijn. Als je denkt dat er een correlatie bestaat tussen twee metrics, zorg dan dat je dit echt test om te zien of dit waar is, bijvoorbeeld d.m.v. SPSS of Orange.

Verleid worden door ijdele data

Google Analytics geeft je een aantal data die jou een goed gevoel geven. Zo vertelt hij je bijvoorbeeld hoeveel bezoekers je de afgelopen maand op je gehele website hebt gehad en hoeveel kliks er zijn geweest. Dit zijn data die je ijdel maken en die mogelijk je focus weghalen van wat je echt wilt weten. Richt je dus niet teveel op dit soort data maar maak een gericht plan wat je wilt weten en welke data je daarvoor nodig hebt. Zo kun je tot in detail je website optimaliseren met behulp van Google Analytics.

Vergeten dat je data een verhaal vertelt

In je Google Analytics environment kun je verschrikkelijk veel data vinden die allemaal los van elkaar gerapporteerd worden. Aan jou is dan de taak om als data analist de rode draad in het hele verhaal te zoeken. Geef het verhaal bijvoorbeeld weer in een infographic, of maak er een beslismodel van. Zorg dat je een duidelijk begin en eind erin weergeeft, dat je weet wat oorzaak is en wat gevolg, en dat je er een goed beeld van schept.

Niet visualiseren van inzichten

Belangrijk is dat als je inzichten uit je data haalt die belangrijk zijn voor je website optimalisatie, dat je deze ook visualiseert. Dit zorgt ervoor dat anderen die ermee aan de slag gaan in 1 oogopslag kunnen zien wat jij hebt gevonden in de data. Dit maakt het een stuk makkelijker om er vervolgens actie op te ondernemen.

Heb jij nog tips voor het gebruik van Google Analytics? Laat het weten in een reactie!

SEO pakket

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?