<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

4 tips voor effectief & succesvol lead management

auteur
One4marketing | The inbound company
office-227746_640
De conversie van een simpele websitebezoeker naar een waardevolle (sales) lead, is lang niet zo eenvoudig als het soms lijkt. Een van de belangrijkste zaken is dat alles om timing gaat: wees niet te snel, wees niet te langzaam, en deel je kennis op het moment wanneer de lead er aan toe is. Je wil namelijk allesbehalve overkomen als die opdringerige verkoper in de kledingwinkel, of als die autoverkoper die maar door blijft zeuren over de beste deal aller tijden. Het hele proces, van bezoeker tot sales lead, vereist optimaal lead management. Hoe dat gaat, lees je in dit artikel.
 

Tip #1  Marketing en Sales op één lijn

Misschien ken je het begrip smarketing wel, het op één lijn brengen van de afdelingen marketing en sales met als gevolg dat ze beiden beter gaan presteren. Dit is een voorwaarde voor een goed lead management, aangezien zowel marketing als sales met dit proces te maken heeft. Beide afdelingen moeten weten hoe een bepaalde lead in elkaar zit, wat zijn gedrag is op jouw website, email en sociale media en welke communicatie voor hem of haar in deze fase geschikt  is. Iedere lead doorloopt het aankoopproces op een eigen tempo, de een is direct al toe aan een aankoop, terwijl de ander nog eens rustig zijn opties op een rijtje wil zetten. Daarom zouden er niet teveel standaard procedures moeten worden gebruikt, maar is het beter wanneer marketeers en verkopers zelf bepalen welke content wanneer van toepassing is. Een goed contact en goede samenwerking is dan vanzelfsprekend essentieel.

 

Tip #2  Doe aan Lead Nurturing

Lead nurturing helpt je bij het goed afstemmen van specifieke content voor leads. Zoals net al gezegd, niet alle leads zijn op hetzelfde moment toe aan dezelfde content. Toch wil je alle leads klaarstomen om een aankoop bij jou te doen. Daarom ga je proberen om de perfecte timing te zoeken: op welk moment deel je welke kennis? Zit de lead nog in het begin van het proces, dan blijf je vooral echt interessante kennis delen. Is hij of zij al wat verder, dan kun je kennis delen waarbij je al informatie geeft over je product of dienst: je maakt de lead warm, en hoopt dat er binnenkort een echte klant aan zit te komen. Voor lead nurturing is het dus essentieel om de juiste timing te zoeken, bepaal daarom altijd eerst met welk type lead je te maken hebt.

Tip #3 Geef je leads een automatische score mee

Als je op een gegeven moment een groot aantal leads hebt, dan is het soms lastig om bij te houden waar de individuele leads aan toe zijn. Toch wil je wel dat ieder voor zich behandeld wordt en toepasselijke content voor zijn neus krijgt. Lead scoring kan je daarbij goed helpen. Zoals de naam al doet vermoeden, is het de bedoeling dat je iedere lead een score gaat geven. Deze score is gebaseerd op het gedrag van de lead op je website, de interacties met het merk via sociale media en emailmarketing en de informatie die hij of zij achterlaat tijdens het invullen van formulieren. Door de leads een score te geven creëer je een handig overzicht. Is jouw onderneming al klaar voor lead scoring?

 

Tip #4 Closed-loop rapportage chart-35773_640

Met behulp van closed-loop rapportage krijg je beter inzicht in je leads: bijvoorbeeld hoe zij het proces doorlopen of op welk moment ze een aankoop doen en klant worden. Ook kom je erachter op welk moment ze precies besluiten om toch niet verder te gaan bij jou.

taartdiagramDeze informatie is erg handig, omdat je zo op de goede manier jouw lead management kunt optimaliseren. Blijkt uit statistieken dat er iets mis is met de lead generatie, dan kijk je eens goed naar hoe het in elkaar zit en wat je kunt verbeteren. Zijn er toch veel leads die halverwege afhaken, dan moet je toch eens gaan bedenken of je niet te vaak van je laat horen. Hierbij is het erg belangrijk dat de afdelingen sales en marketing goed samenwerken en voldoende overleg hebben, zij kennen namelijk de statistieken over de leads en klanten. Dit closed-loop reporting proces verloopt in vijf stappen, meer daarover kun je hier vinden. 

Om de nodige statistieken te verzamelen heb je wel een aantal tools nodig, denk daarbij aan CRM (Customer Relationship Marketing) software en marketingsoftware. Hiermee kun je de betrokken afdelingen goed op elkaar afstemmen. HubSpot heeft handige marketingsoftware en tools waarmee je dit hele proces makkelijk en overzichtelijk kunt regelen.  

 
Met deze vier tips denk ik dat je een heel eind kunt komen en jouw lead management naar een hoger niveau kunt tillen. Wanneer je de belangrijkste elementen, timing, samenwerking en persoonlijke aandacht altijd in je achterhoofd houdt, kun je zorgen voor effectief, succesvol lead management. Heb je nog meer tips of ideeën? Laat ze dan achter in een reactie.

 
Lead Managementpakket

 

 

 

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

leadgeneratie

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

marketing-automation

Conversieoptimalisatie in HubSpot

Na hard werken staat er eindelijk een website voor jouw bedrijf online. Het koste je een aantal..