<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">
14 tips voor leadgeneratie - 5. Je website

14 tips voor leadgeneratie - 5. Je website

auteur
Een enorme doorzetter die ervan geniet om haar kennis te personaliseren en jou hierdoor te helpen.
One4marketing

Een website kan serieus verschil maken in de omzet van jouw bedrijf. Mits je het goed doet, kan je website functioneren als complete marketing- en salesmachine. Het is tegenwoordig veel meer dan een online uithangbord.

Zorg ervoor dat jouw website in alle opzichten zo kloppend mogelijk is. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook technisch moet alles kloppen. Denk bijvoorbeeld aan een makkelijk te lezen website die snel en goed werkt, waarbij content gemakkelijk te vinden is. 

Leadgeneratie is voor een groot deel afhankelijk van jouw website. Met een goede website komt je inbound strategie pas echt tot zijn recht. Maar wat maakt een website goed voor leadgeneratie? We behandelen een paar factoren.  

Overzichtelijk en intuïtief:

Een bezoeker moet altijd kunnen vinden wat hij zoekt. Als een bezoeker niet binnen een paar seconden in de gaten heeft dat jouw website nuttig voor hem is, zal hij doorklikken naar een andere website. De aandachtsspanne van mensen is online erg laag, dus ga er nooit vanuit dat men wel zal blijven omdat jouw website er mooi en strak uit ziet.

De indeling moet overzichtelijk en logisch zijn, zodat men intuïtief en zonder al te veel na te denken door jouw website navigeert. De grafische vormgeving van je website is zeer belangrijk, maar altijd geldt: form follows function!

Mobiel geoptimaliseerd:

Meer dan de helft van alle zoekopdrachten gebeurt via een mobiele telefoon. De kans is dus groot dat jouw klanten voornamelijk hun telefoon gebruiken tijdens het zoeken naar antwoorden. Met een mobielvriendelijke website heb je een grotere kans dat mobiele bezoekers op jouw website blijven, in plaats van een alternatief te zoeken.

Daarnaast hecht Google veel waarde aan goede mobiele websites. Door de Mobile-first indexing checkt Google of jouw site mobielvriendelijk is, voordat je kans maakt op een hoge ranking in de zoekresultaten. Dat heeft dus ook invloed op de normale versie van je website.

Contentstrategie

Als het goed is heb je na het bepalen van je buyer persona en zijn buyer’s journey een beeld van de vragen die je buyer persona heeft in iedere fase het beslissingsproces. Schrijf hier content over, deel informatie die waardevol is voor jouw ideale klant.

Schrijf in de awareness-fase vooral over de onderliggende behoefte van klanten. Maak ze bewust van hun probleem. In de consideration-fase ga je meer in op de oplossing voor hun probleem. Werk de verschillende keuzemogelijkheden uit en benoem voor en nadelen.

De decision-fase is het laatste beetje content voor de beslissing gemaakt kan worden. Wat vraagt de potentiele klant zich nog af, als hij al besloten heeft jouw product of dienst te willen? Dat soort vragen beantwoordt je óók in je contentstrategie.

Lead capturing

Een website zonder enig doel is nutteloos. Toch zie je het nog vaak. Het was lange tijd ook gewoon normaal, dus begrijpelijk. Maar het is toch best handig om er eens over na te denken. Waar leiden we geïnteresseerde bezoekers naartoe? En is dat slim? Na ieder contentstuk, bijvoorbeeld een blog, verwijs je door naar een logische volgende blog of downloadbare content met meer informatie over het onderwerp.

Bezoekers die je op je website krijgt moet je de kans geven om hun oplossing te vinden. Bovendien wil jij kennis met ze maken! Hier wordt het interessant. Je kunt downloadbare content via een Call-to-action aankondigen. Dit is een knop of een link waarin de lezer geactiveerd wordt om erop te klikken. “Download nu het e-book over leadgeneratie” bijvoorbeeld. Je hebt ze ongetwijfeld bij ons voorbij zien komen. Bij downloadbare content kun je denken aan een e-book of whitepaper.

De CTA stuurt de bezoeker naar een nieuwe pagina: De landingspagina. Dit is een pagina waar je vaak slechts een formulier en stukje tekst ziet. Eventueel een afbeelding. Je vind hier in het kort informatie over het whitepaper of e-book en kan je met een formulier het document downloaden.
Dit formulier vraagt enkele gegevens van je, zoals je naam en je e-mailadres. Zodra iemand bereid is die gegevens te delen om dit document te krijgen, kunnen we diegene als lead beschouwen:
De identiteit van deze bezoeker is nu bekend en hij heeft mogelijk interesse in het onderwerp van het e-book dat hij gedownload heeft!

Registreer natuurlijk wél alles in een CRM, anders weet je straks niet meer wie je leads zijn!

Data goed meten

Heb je op de logische plekken opvallende CTA’s geplaatst die leiden naar landingspagina’s met formulieren? Analyseer hiervoor waar bezoekers vandaan komen en waar zij naartoe gaan op de website. Zo kom je achter de pagina’s die het meest bezocht zijn en pagina’s waar mensen het langste op blijven hangen. Pas die landingspagina’s aan, aan de bron van de bezoeker. Komen zij via social media op de website? Of via een bepaald blog of een email, zorg voor herkenning en een trigger met extra informatie waar bezoekers hun gegevens voor achter willen laten. Je landingspagina moet te allen tijde aansluiten op de content die ze gelezen hebben. Hierom is een buyer’s journey uitwerken ook enorm belangrijk.

Data meet je bijvoorbeeld met Hotjar. Hierin kan je het gedrag van je bezoekers zien. Haken veel mensen af op een bepaald punt? Dat kan je zien in Hotjar. Waar klikken mensen het meest, en waar lezen de tekst het langst en waar slaan ze juist de belangrijkste inhoud over? Dit wordt allemaal duidelijk via de heatmaps en de video-recaps van deze tool. 

prod-tour-heatmap

Optimaliseren van je website

“Start 2019 by conducting an audit of every single piece of your web content, checking how good it looks on the page and how much zooming or scrolling is required to reach it. This may sound like an arduous and time-consuming job, but if your mobile web presence is poor, then any other efforts you’re making at lead generation could effectively be rendered irrelevant”.

Jason Sibley - Creation Agency

https://blog.creationagency.com/five-brilliant-lead-generation-trends-for-2019 

Een website bouw je tegenwoordig niet meer statisch. Voorheen was het heel gebruikelijk om een website te bouwen en daar drie jaar of langer geen omkijken meer naar te hebben. Wil je je website echter voor leadgeneratie gebruiken, dan zal je je website constant door moeten ontwikkelen.

Door je website middels het ‘Growth Driven Design’-principe te bouwen heb je altijd de ruimte om je website te optimaliseren. Growth Driven Design (GDD) is een nieuwe manier om websites te bouwen. Hierbij wordt er een basiswebsite gebouwd die continu wordt uitgebouwd tot een steeds beter functionerende website. De verbeteringen doe je elke twee maanden en baseer je op de data die je in die periode hebt verzameld.

Dat kan niet bij een traditionele website. Die wordt in de eerste fase al volledig gebouwd en keuzes worden gemaakt zonder data. Dat kan natuurlijk ook niet, als de website nog niet live is. Later wordt er dan ook niets meer gewijzigd, of kan dit zelfs niet. Websites die op de traditionele (waterval-)methode gebouwd worden moeten vaak zo’n drie jaar meegaan. De website wordt gebouwd in een maand of twee en wordt dan definitief opgeleverd.

Met GDD is de website een proces van continu ontwikkeling. Wij geven zelf ook de voorkeur aan GDD. Lees hier meer over de voordelen van een website gebouwd op basis van Growth Driven Design.

Lees het gratis e-book Growth Driven Design

Chatbots
Maak de beleving van de bezoeker zo goed mogelijk en de kans op conversie zo groot mogelijk. Dit kan je onder andere doen met chatbots. Ze kunnen worden ingezet tijdens alle fases van de buyer’s journey en als ondersteuning van iedere afdeling. Zo helpt het om bezoekers / prospects om te zetten in leads en om de klanttevredenheid te verhogen. Zie de chatbot als een aanvulling op de service die je aanbiedt aan je klanten, geen vervanging van huidige services. Door een chatbot ben je 24/7 beschikbaar. Chatbots kunnen uit zichzelf antwoord geven op vragen die vaker gesteld worden en anders kan het gesprek overgenomen worden door een echte medewerker.

Referenties
Bezoekers zien graag wat anderen van je vinden. Het is een sterke manier van overtuigen. Het loont daarom vaak om reviews, referenties en klantcases op te nemen op je website. Vraag je huidige klanten hoe zij de samenwerking hebben ervaren, om iets uit te leggen over de werkzaamheden en vooral belangrijk: welke waarde het voor de klant had! Voorbeeldje: 

klantcase

Dit was tip 5 uit de serie van 14 tips voor leadgeneratie. Binnenkort plaatsen we het volgende deel. Daar gaan we dieper in op het onderwerp landingspagina’s en CTA’s. Mis niets en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Lees alle tips tot nu toe:

Tip 1: De Buyer Persona

Tip 2: De Buyer’s Journey

Tip 3: Het bepalen van je online strategie

Tip 4: Marketing KPI’s

Tip 6: Landingspagina’s en CTA’s

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

leadgeneratie

14 tips voor leadgeneratie - 7. Waardevolle content

We zijn alweer op de helft! In de vorige delen van deze serie heb je uitleg en informatie gekregen..

leadgeneratie

14 tips voor leadgeneratie - 6. Landingspagina’s en CTA’s

Welkom bij ‘Meer succes met leadgeneratie’. Een serie blogs die je helpen om meer kwalitatieve..