<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">
14 tips voor leadgeneratie - 1. Je buyer persona

14 tips voor leadgeneratie - 1. Je buyer persona

auteur
Een enorme doorzetter die ervan geniet om haar kennis te personaliseren en jou hierdoor te helpen.
One4marketing

Dit is het eerste blog van onze 14-delige serie over leadgeneratie. Een nieuwe serie blogs die je helpt om meer kwalitatieve leads te genereren. Leadgeneratie is de eerste belangrijke stap van je klantgerichte aanpak. Wil je automatisch de nieuwste blogs in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. --> 

Praat jij over de productspecificaties? Niet doen joh! Die technische feitjes zijn (nog!) helemaal niet belangrijk voor je bezoeker. Weet je wel tegen wie je praat en wat hij/zij wil? Hoe genereer je leads en hoe bouw je een band op met kieskeurige, sceptische en goed geïnformeerde kopers in 2019? De vraag naar producten of diensten wordt niet minder, maar de manier waarop men een aankoop doet is drastisch veranderd. In de B2B-markt is er vaak sprake van complexe diensten en producten. Dat zorgt voor langere besluitvormingsprocessen en speciale informatiebehoeftes. We beginnen in dit blog met de eerste belangrijke stap: Een buyer persona definiëren.

Het aantal bedrijven dat zich op leadgeneratie stort is groeiende. Ongeveer de helft van de zakelijke markt gebruikt of overweegt inbound marketing en marketing automation om leads te verzamelen. Logisch, want meer organisaties krijgen in de gaten dat zij hun marketingbudget slimmer en effectiever kunnen inzetten. Maar hoe je dat nu daadwerkelijk goed doet, zullen we in deze serie uitleggen.

Leadgeneratie, wat is het ook alweer?
Leads zijn mensen die de potentie hebben om jouw klant te worden. Hun identiteit is al gedeeltelijk bekend, bijvoorbeeld doordat zij je website hebben bezocht, een formulier hebben ingevuld om informatie te krijgen of zich ingeschreven hebben voor de nieuwsbrief. Deze leads kunnen mogelijk klanten worden, als je ze de juiste informatie stuurt op het moment dat zij er behoefte aan hebben. Daarom is het belangrijk om een zo volledig mogelijk beeld van je leads te verkrijgen, zodat je hier optimaal op kunt inspelen.

De buyer persona: Weet wie jouw klanten zijn en wat hun behoefte is
Niet iedereen volgt dezelfde route naar een aankoop. Iedereen heeft een andere motivatie, andere pijnpunten en andere problemen waar hij/zij een oplossing voor zoekt. En iedereen heeft een andere manier om antwoorden te zoeken. Om te weten welke leads je moet genereren, moet je weten wie precies jouw klanten zijn. Dit kun je doen door het maken van een fictief profiel van jouw ideale klant(en). Dit noemen we een buyer persona.

Een buyer persona is dus een schets van je potentiële klant. Hoe beter je die schets maakt, hoe gemakkelijker het wordt om gegevens van ze te verzamelen. Het geeft je namelijk beter inzicht in hun interesses en wat relevant voor hen is. Een buyer persona vormt een cruciaal onderdeel van een succesvolle leadgeneratiestrategie. Het geeft inzicht, structuur en een leidraad. Zo weten alle afdelingen voor wie zij content schrijven, aan wie ze verkopen, voor wie ze problemen oplossen enzovoorts. Door de strategie en uitvoering (content-creatie, productontwikkeling, service etc.) af te stemmen op de gedefinieerde buyer persona’s, maak je het gemakkelijker om de juiste klanten aan te trekken én niet te vergeten dat ze een mens zijn, in plaats van een bezoeker. Op basis van marktonderzoek en informatie van huidige klanten kun je de volgende eigenschappen en kenmerken van jouw buyer persona onderzoeken:

 • Demografische gegevens
 • Opleiding, belangrijke vaardigheden en carrière
 • Branche waar de buyer persona werkt
 • De grootte van het bedrijf
 • Functie en verantwoordelijkheden
 • Hoe ziet een dag uit het leven jouw buyer persona eruit?
 • Op welke social media kanalen zit jou buyer persona?
 • Hoe verkrijgt jouw buyer persona kennis en informatie?
 • Wat voor programma’s of andere tools heeft jouw buyer persona nodig voor zijn/haar werk
 • Grootste uitdagingen en pijnpunten
 • Hoe kun jij helpen om de problemen te lossen?
 • Wat maakt jouw buyer persona succesvol en hoe kun jij daar bij helpen?

TIP: Maak een buyer persona niet alleen, maar betrek iedere afdeling. Iedere afdeling heeft op een ander moment in de klantreis contact met de klant. Alle informatie is cruciaal voor het maken van een volledig profiel. Een buyer persona maak je dus samen met de afdeling marketing, sales en service. Als je dit allemaal in kaart hebt gebracht heb je een duidelijk fictief klantprofiel. 

De volgende tip staat inmiddels online en gaat over de buyer's journey. Lees hem hier. Dit was het eerste deel van de 14 uit de serie ‘Meer succes met leadgeneratie’. Direct meer weten? Download hieronder ons e-book over leadgeneratie of neem direct contact met ons op. Graag nemen we met je door hoe inbound leadgeneratie jouw organisatie kan helpen. 

Lees alle tips tot nu toe:

Tip 2: De Buyer’s Journey

Tip 3: Het bepalen van je online strategie

Tip 4: Marketing KPI’s

Tip 5: Je website

Tip 6: Landingspagina’s en CTA’s

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

leadgeneratie

14 tips voor leadgeneratie - 7. Waardevolle content

We zijn alweer op de helft! In de vorige delen van deze serie heb je uitleg en informatie gekregen..

leadgeneratie

14 tips voor leadgeneratie - 6. Landingspagina’s en CTA’s

Welkom bij ‘Meer succes met leadgeneratie’. Een serie blogs die je helpen om meer kwalitatieve..

leadgeneratie

14 tips voor leadgeneratie - 5. Je website

Een website kan serieus verschil maken in de omzet van jouw bedrijf. Mits je het goed doet, kan je..