<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Inbound Marketing, een hype of niet?

auteur
One4marketing | The inbound company
Expressions-18
Inbound marketing is een aantal jaar geleden opgekomen, het is vervolgens steeds bekender en groter geworden. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die deze marketingfilosofie volgen in plaats van het traditionele outbound marketing. We bevinden ons in een wereld waar behoefte lijkt te zijn aan inbound marketing. Maar is inbound marketing iets blijvends, of is het een hype die een paar jaar groot is en daarna weer verdwijnt?


Hype

Als het het woord hype googelt, dan kom je al snel definities tegen die zullen zeggen dat een hype iets is dat vooral plotseling verschijnt, even heel groots is, en daarna weer als sneeuw voor de zon verdwijnt. 

cell-phone-evolution

Zeker met de snelheid van verandering in technologie tegenwoordig, en de snelheid waarmee er steeds weer nieuwe innovatieve producten op de markt verschijnen, zijn hypes veelvoorkomend. Zo gingen bijvoorbeeld mobiele telefoons van een groot formaat, toen ze net uitgevonden waren, naar zo klein mogelijk, naar nu weer steeds groter formaat. Dit zou je kunnen zien als steeds weer nieuwe hypes, trends of rages. Sommige mensen die beschouwen de nieuwe benadering van marketing, inbound marketing, ook als een hype. Ik ben het daar niet mee eens, en denk dat inbound marketing een blijvend iets is.

Waarom inbound marketing geen hype is

Zoals ik al schreef, verandert er van alles in de wereld razend snel. Zeker wat betreft de nieuwste technologieën houd ik het allang niet meer bij, hoe hip of handig ze ook kunnen zijn. Toch is het wel duidelijk dat we steeds sneller veranderen in een samenleving waar mensen graag zelf op onderzoek uitgaan. Waarschijnlijk hebben we dat altijd al gewild, maar de laatste jaren is dat ons toch een heel stuk makkelijker gemaakt. Met laptops en zowat overal toegang tot internet kunnen we heel ver komen. Via zoekmachines kunnen we makkelijker dan ooit opzoeken wat we willen weten, of waar we de beste producten tegen de goedkoopste prijs kunnen vinden. Kortom, ontzettend handig en efficiënt allemaal.

Ik zou me echter wel kunnen voorstellen dat er altijd mensen zullen zijn die toch dat face-to-face contact prefereren boven het virtuele. Ondanks dat er een groep zal blijven die toch wat meer moeite doet om naar een winkel te gaan en daar zich te laten adviseren, denk ik dat deze groep toch steeds meer tot de minderheid zal gaan behoren.

Als belangrijkste argument daarvoor kom ik dan toch weer bij die snel veranderende technologie, die zoveel dingen mogelijk maakt. Het scheelt zowel bedrijven als de consument tijd en geld, is het niet op de korte termijn, dan wel op de lange. Dat laatste is wel een belangrijk detail, wat voornamelijk voor bedrijven geldt. Het opzetten van een inbound marketing strategie binnen je bedrijf kost namelijk wel even wat tijd, en het kan soms even duren voordat je daadwerkelijk klanten binnenhaalt en de voordelen ervan kunt ervaren. Na het creëren en promoten van interessante content, leg je de bal namelijk bij de (potentiële) klant: zij bepalen of zij jouw content relevant vinden, of ze meer informatie van je willen en wanneer ze besluiten om te kopen. De reis die de klant aflegt kan soms snel gaan, maar daarentegen kan het soms ook lang duren, met name wanneer het bijvoorbeeld om duurdere producten gaat die je niet zomaar aanschaft.


Al met al denk ik dat inbound marketing teveel voordelen biedt om als een slechts een hype beschouwd te worden. Om je nog even te overtuigen, hier tot slot de belangrijkste voordelen van inbound marketing op een rijtje:

  • Bedrijven gevonden door de doelgroep, wat resulteert in kwalitatief betere leads & klanten

  • Transparantie en openheid van o.a. het delen van kennis leidt tot een betere vertrouwensband met klanten

  • Bedrijven worden als autoriteit gezien door de doelgroep, vanwege kennisdeling

  • Klanten bepalen zelf wanneer ze toe zijn aan content of nieuwe producten, i.p.v. dat ze door de bomen het bos niet meer zien vanwege alle reclameblaadjes

  • Inbound marketing vraagt om samenwerking tussen Marketing en Sales, wat leidt tot betere communicatie en optimale resultaten

  • Inbound marketing heeft lange termijn waarde: informatie die je nu op je website publiceert, kan over jaren nog leiden tot bezoekers en klanten.


En, wat vind jij? Beschouw jij inbound marketing als een hype, of toch niet? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

Inbound Marketing, Ebook

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..