<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Wat wij van het Nederlands elftal kunnen leren

auteur
Tobias Pasma | Tobias is leergierig, open en energiek. Hij geniet van het op allerlei creatieve en leuke manieren bereiken van de juiste doelgroep.

one4marketing-nederlands-elftalEerlijk gezegd ben ik nog maar net bijgekomen van de teleurstelling van vorige week woensdag: Nederland werd op het WK uitgeschakeld door Argentinië met penalties. We begonnen op 13 juni met de wedstrijd tegen Spanje. Juichen, springen, dansen, gillen.. Wat een vreugde! We zijn met de mannen meegegroeid tijdens het WK en gunden hen inmiddels de overwinning als geen ander. Wat een doorzettingsvermogen! Wat een teamspirit! Ik vroeg mij af: “Wat kunnen organisaties hiervan leren?”

 

If you believe

Nadat bekend was tegen wie Nederland in de poolfase moest spelen, zag niemand het meer zitten. Australië was nog te doen, Chili zou heel lastig worden en Spanje? Vergeet het maar.. Het Nederlands elftal zelf heeft keihard getraind, was super fit en had enorm veel vertrouwen in zichzelf. De spelers en Van Gaal geloofden dat zij ver konden komen op het WK en hebben er alles aan gedaan om dat waar te maken. En het lukte!

Geloof jij ook zo in jouw organisatie? Geloof jij dat je echt waarde kunt toevoegen? Ben je gedreven? Wij bloggen hier bij One4Marketing regelmatig over authenticiteit en over het ‘waarom’ van je organisatie. Je moet van jezelf weten waarom jouw organisatie bestaat en je moet geloven in je organisatie.

Even ter illustratie het meest voor de hand liggende en afgezaagde voorbeeld (maar het is nou eenmaal een goed voorbeeld): Apple. Zij willen bij alles wat zij doen de status quo uitdagen door anders te denken. Zij geloven hierin en stralen dit uit. En je weet wat voor schare trouwe klanten of zelfs knotsgekke fans zij hebben, toch?

Als je gelooft dat wat jullie doen van onschatbare waarde is, dat het echt nuttig is, dan straal je dit uit. En ben je bijna onverslaanbaar, net als onze Oranje-mannen.

 

What you see is what you get

Ron_Vlaar_One4MarketingTransparantie. Een begrip dat veel wordt genoemd en waar ook steeds meer organisaties het belang wel van inzien. Geen mooie of misleidende praatjes. Wees eerlijk, laat zien wie je bent en roep geen dingen die je niet kunt waarmaken. Door de opkomst van social media kun je als organisatie heel transparant zijn. Je kunt jouw volgers een ‘kijkje geven in je keuken’ door foto’s, filmpjes etc. te plaatsen van gebeurtenissen bij jullie op kantoor. Je kunt ook de interactie aangaan met je doelgroep. Sommige organisaties vinden dit nog eng. Stel dat iemand iets negatiefs zegt over mij? Of stel dat ik nare reacties krijg op een blog die ik geschreven heb? Nou en! Juist door te reageren op nare reacties, geef je aan dat je de mening van je volgers serieus neemt.

En het is overigens helemaal niet erg om je kwetsbaar op te stellen. Dit maakt je organisatie menselijk en persoonlijk. Een goed voorbeeld is het interview van Jack van Gelder met Ron Vlaar na de verloren wedstrijd van Nederland tegen Argentinië. Vlaar maakt het niet mooier dan het is. Hij laat zien hoe hij baalt. Hij nam de eerste penalty en miste. Om niet teveel gedoe over hem heen te krijgen, kon hij zich verschuilen achter een eventuele blessure of uitputting. Maar hij doet het niet. Hij zegt waar het op staat. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik voelde alleen maar veel medelijden en respect voor hem. Hij was eerlijk en maakte het niet mooier dan het is.

 

Samen sta je sterk

Ronaldo_One4MarketingMisschien een cliché, maar toch de moeite waard om aan te stippen. Wat dit WK namelijk opviel, is dat het Nederlands elftal zich zo sterk als collectief presenteerde. “We doen het echt met zijn drieëntwintigen”, hoorde je de spelers met grote regelmaat zeggen. En kijk bijvoorbeeld naar Portugal. Zij hebben Cristiano Ronaldo, een van de beste voetballers van de wereld. Maar hij kan het niet alleen. Als team was Portugal niet sterk en zij zijn daarom niet voor niets al uitgeschakeld in de poolfase.

Voor Inbound Marketing is teamspirit ook heel belangrijk. Het principe van Inbound Marketing is dat jij gevonden wordt door je potentiële klant. Dit doe je door content (o.a. blogs, video’s en e-books) te maken die voor jouw doelgroep interessant is. Hiervoor moet je samenwerken. Een marketeer weet in welke vorm de content moet komen, maar voor de inhoud zijn vaak andere medewerkers heel waardevol. Daarnaast weet bijvoorbeeld Sales veel over de vragen en pijnpunten van jouw doelgroep, omdat zij die vaak spreken. Deze input is heel waardevol.

Nadat de content gezamenlijk tot stand is gekomen, moet het nog gepromoot worden. Hier is ook iedereen voor nodig. Ieder heeft z’n eigen online netwerk en hoe meer medewerkers het promoten, hoe groter het bereik.

Naast het feit dat wij een aantal weken van onze Oranje-mannen hebben genoten, met ze mee konden huilen, konden juichen en lachen, kunnen wij ook heel veel van ze leren. Dus, ondanks dat het de beker niet is, houden we er toch wat aan over.

 

In dit e-book meer tips over de branding van jouw organisatie.

 

Branding

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download het e-book
voorkant e-book leadgeneratie

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-sales

Van funnel naar flywheel: blije klanten als geheim wapen!

Het is maandagochtend en je denkt: “nieuwe week, nieuwe kansen”. Je bent marketingmanager van een..

marketing-en-sales

Soms moet je klanten zelfs ontslaan...

Weet je nog dat je jouw bedrijf bent begonnen? Dat was fun. Je wilde vooruit, groeien, maar er..

inbound-marketing

3 redenen waarom online marketing niet genoeg is

Iedereen die zijn of haar marketing literatuur bijhoudt, weet het: digital marketing is here to..