<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

De 6 slimste weetjes over neuromarketing

door: One4marketing

De 6 slimste weetjes over neuromarketing

De 6 slimste weetjes over neuromarketing

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

Wist_je_dat-jes_over_ingewikkelde_dure_neuromarketing-1.jpg

Het is een term die we als marketeers allemaal wel eens voorbij zien komen: ‘Neuromarketing’. Maar wat is het nou eigenlijk? Paul Hassels Mönning legt in zijn artikel gedetailleerd uit wat er eigenlijk schuilgaat achter de chique term. Het is namelijk niet zomaar een psychisch spelletje wat marketeers spelen. Nee. Het is wetenschappelijk onderzoek door middel van hersenscans die concreet laten zien hoe je iemand prikkelt met je marketing. Grotere bedrijven zoals Unilever en Coca-Cola maken al meerdere jaren gebruik van neuromarketing om te testen of hun boodschap doeltreffend is. 

Wist je dat......

... neuromarketing letterlijk vertaald "zenuwmarketing" is?

Oké, laten we even nog een keer naar deze term kijken vanuit een andere hoek. Ik ging zelf even op ontdekkingstocht uit om de niet-technische betekenis te vinden. ‘Neuromarketing’ bestaat uit 2 woorden: ‘neuro’ en ‘marketing’. Met de term marketing zijn de meesten denk ik wel bekend. ‘Neuro’ kennen de meesten ook wel, maar wat het betekent? Dit woordje komt uit het Grieks, letterlijk vertaald: ‘zenuw’. Dus eigenlijk praten we over ‘zenuwmarketing’, om het even makkelijk te verwoorden. Een zenuw is een deeltje van je lichaam die je gevoelens ‘registreert’ en doorgeeft aan je hersenen. Dit wetende kunnen we van het volgende uitgaan: Neuromarketing (vertaald ‘zenuwmarketing’) doelt erop d.m.v. het stimuleren van de zenuwen het gewenste gevoel en/of gedrag te behalen in het voordeel van de organisatie in kwestie. 

…je strategie neuromarketing-behandelbaar is.

Het is wijs om bij je strategie al na te denken hoe je neuromarketing kan integreren in het proces van (inbound) marketing. Maar er is een groot nadeel aan neuromarketing: er hangt een prijskaartje aan met getallen die de meesten niet eens kennen. Het is logisch dat je niet zelf een hersenscan kan betalen om je website even te testen op neurologisch gebied. Wat wel kan:

  • Google is your best friend: als anderen de onderzoeken al gedaan hebben, waarom zou jij ze dan ook moeten doen? Onderzoeken over proces, buyer journey, boodschap, etc. Het is allemaal al bedacht en uitgevoerd. En het mooiste is, het is gratis en binnen handbereik.
  • Onderzoek: Je kan misschien niet letterlijk in het hoofd van je lead kijken, maar je kan wel ontdekken wat ze over je zeggen en hoe ze reageren. Social media is hier een geweldige hulp in, observeer je leads en je weet al veel beter hoe en wat.

Ik weet het, een strategie aanpassen is makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals Janet in haar blog zegt “Rome is niet in één dag gebouwd”. In haar artikel noemt ze zeven C’s die essentieel zijn in het veranderproces in de marketingstrategie: Complexity, Clarity, Confidence, Creativity, Commitment, Consolidation en Change.

… het op ieder marketingmiddel anders werkt.

Ook veel websites zitten bomvol stiekeme neuromarketing trucjes. Kijk bijvoorbeeld naar de website van McDonald’s, zie je dat er iets anders in hun huisstijl is t.o.v. de fastfoodketen langs de weg? Opvallend is o.a. dat er geen rood op de website is, helemaal niet. Hier willen ze zich meer positioneren als verantwoord en duurzaam. Terwijl in de winkels wel nog rood wordt gebruikt, wat het hongergevoel kan stimuleren. Maar in de winkels is ook niet meer zo veel rood als vroeger. Waarom zou dit zo zijn? Misschien wel om hun negatieve imago op het gebied van ongezond eten op een psychische manier te stoppen. Het beetje rood wat er nog is kan eventueel bijdragen aan de positieve effecten ervan.

Wat McDonald’s hier heel duidelijk doet is het verschil maken per marketingmiddel. Ze specifiëren de neuromarketing per onderdeel omdat er bij ieder middel een iets ander doel is. Zo kan je op de website geen hamburger bestellen, dus waarom zou het om verkoop moeten draaien? Hetzelfde geldt voor de taal die je gebruikt, die is niet overal hetzelfde. Papier kan bijvoorbeeld meer tekst hebben dan internet doordat er op internet meer afleiding is. Bij internet is door de combinatie van het licht en alle alfeiding de spanningsboog veel lager dan op papier.

… kleur je toverstaf is.

Het is waarschijnlijk niet onbekend voor je: kleuren manipuleren. Rood geeft hongergevoel, groen maakt je rustig en geeft je een gezonde indruk, blauw geeft je een zakelijk gevoel… Iedere kleur heeft zijn eigen effect, zelfs iedere tint pakt net wat anders uit dan de ander. De wonderlijke wereld van kleuren is een prachtig cadeau voor iedere marketeer op de aardbol. En kleur is ook nog eens gratis. Ook hierbij kan Google je helpen, zie bijvoorbeeld onderstaande infographic over kleuren. Bij kleur is het belangrijk dat je de juiste gevoelens en associaties ophaalt bij je leads. Vergeet ten laatste niet bij mensen te testen of de kleuren misschien aan iets anders denken, zo komt het vaker voor dat twee stijlen van heel verschillende bedrijven erg op elkaar lijken. Hé, leuke kleur Leen Bakker! Heb je die van Bakker Bart geleend?

the-psychology-of-colours-for-homes_539b02fc05dce-1-175374-edited.jpg

…we houden van visuele dingetjes.

Een foto, een plaatje, een infographic. We zijn er gek op! In het artikel van Bijgespijkerd noemen ze enkele tips m.b.t. neuromarketing. Meerdere tips in dit artikel verwijzen naar het visuele deel. Het is een essentieel deel omdat een een potentiële klant binnen 1 tot 3 seconden een mening heeft gevormd. Denk daarom vanuit emotie, beeldende aspecten kunnen die emotie binnen enkele seconden het beste overbrengen. Ook omdat tekst het niet redt binnen deze tijd, het is te weinig tijd om een tekst te lezen. In een artikel van een paar jaar geleden associeerden we ook de hype van de selfie met de drang om mensen te zien. Dit gecombineerd met het verlangen naar minder woorden maken de infographic en foto’s van mensen populair.

…experimenteren ook wel een beetje neuromarketing is.

Je kijkt dan misschien niet in iemands hersenen om te zien welk deel er nou precies reageert, maar je kan wel ontdekken wat voor effecten bepaalde veranderingen hebben. Zo kan je testen of een CTA met net een ander kleurtje meer clicks haalt dan de eerdere kleur. Of misschien net een andere verwoording? Deze kleine proefjes kunnen al veel laten zien over het effect van jouw inbound marketing. En zo geef je er ook nog een neuromarketing draai aan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de indeling van je website? Is die indeling ook optimaal op dit gebied? Test het hier en daar eens met kleine aanpassingen, dan ontdek je vanzelf wat de beste opzet is.

Neem een kijkje in het dure wereldje van neuromarketing op een goedkope manier met deze handige ‘wist je dat’-jes. Natuurlijk is er nog veel meer te ontdekken over dit onderwerp, maar dit zijn een paar beginnende tips om steeds meer bewust te worden van de psychische effecten van marketing.

Meer weten over inbound marketing? Download dan nu het gratis e-book!

download e-book Inbound Marketing

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

inbound-marketing

Inbound marketing voor succes met sales: zo pak je dat aan!

Always Be Closing (ABC): een zin die wordt gebruikt om een oude, achterhaalde salesstrategie te..

inbound-marketing

Marketingresultaten meten? Dat doe je zo | One4marketing

Je hebt wekenlang hard gesport. Je was vaker in de sportschool te vinden dan thuis en je wasmand..

inbound-marketing

10 succesvolle stappen om met leadgeneratie te starten

Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je..