<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

Hoe realiseer je een ijzersterke online positionering als B2B-bedrijf?

door: Shohan Shah

Hoe realiseer je een ijzersterke online positionering als B2B-bedrijf?

Hoe realiseer je een ijzersterke online positionering als B2B-bedrijf?

Shohan Shah - One4Marketing - ten tijde van dit artikel student Business Administration
One4marketing

Sterke online positionering

Dit is een gastblog door Shohan Shah

Als B2B-bedrijf de online promotie van jouw product/dienst loslaten en je focussen op waar jouw doelgroep zich bevindt; het is makkelijker gezegd dan gedaan. Met alleen het promoten van jouw aanbod, kom je er gewoonweg niet meer. Social media expert Nicoline Maes zag hier een kans in. Door het doorlopen van diverse stappen helpt zij bedrijven aan een sterke online positionering. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Tijdens Next Marketing 2016 vertelde Nicoline Maes tijdens haar breakoutsessies alles wat je moet weten voor het creëren van een ijzersterke online positionering. 

 Online positionering begint bij de kern

B2B-klanten willen eigenlijk dat je naast hen gaat zitten en zegt: “Ik snap jou en jouw problemen, samen gaan we er wat van maken!”. Maar waar begin je (aan)? De start van een sterke positionering is het nadenken over de kern van jouw bedrijf. Wie zijn jullie als organisatie; waarin is jouw bedrijf ijzersterk? Wat onderscheidt jullie van de concurrentie? Gooi standaard termen als ‘marktleider’ en ‘uitstekende service’ daarbij overboord en beantwoord duidelijk welke toegevoegde waarde je aan je klanten biedt. Zijn dat vragen waar je moeilijk antwoord op kan geven? Denk dan na over welke problemen jouw bedrijf voor klanten oplost. Jij claimt hiermee een strategische positie en klanten zien je als expert/vraagbaak.

Proberen en doen 

De expertfunctie kun je overdragen op social media door content te creëren. Hiervoor staan twee kerntaken centraal: proberen en doen. De onderwerpen van die content kun je bepalen door een mix van:

  • Luisteren naar de branche
  • Hetgeen je jouw klanten wilt vertellen (denk aan de kern van jouw bedrijf!)

Zet bijvoorbeeld je Facebook op de Engelse versie en kijk wat er binnen jouw branche wordt geproduceerd aan content. Doe iets met wat je jouw klanten wilt vertellen, en probeer verschillende soorten content uit. Op een gegeven moment kom je erachter wat wel werkt en wat totaal geen effect heeft. Nicoline Maes: ‘’Laat je niet uit het veld slaan als het even niet lukt. Claim je plek op social media en zorg voor interactie met je klanten.’’

“Social media is een pleidooi voor geklooi!’’
                                              - Nicoline Maes

Naast het behouden van de huidige volgers, wil je potentiële volgers aantrekken. Omdat we nu leven in een tijd van vinden en gevonden worden, is dit een complexere taak dan vroeger. Als jouw bedrijf gevonden wordt in Google is dat fijn, maar nog fijner is als je erachter komt waar jouw klanten zich bevinden. Bijvoorbeeld: In welke sociale groepen zijn zij lid? Wat lezen en liken zij dat betrekking heeft op jouw expertisegebied? Zorg dat je lid wordt van hun groepen via de social media kanalen. Op deze manier kom je achter hun problemen, vragen en pijnpunten. Op basis van deze informatie kun je naadloos je content aanpassen. Eerst luisteren, dan zenden. Je keywords pas je toe in je content, omdat je dan beter wordt gevonden in de zoektocht van jouw doelgroep. Ben je gevonden? Dan is het van belang om je doelgroep de juiste richting op te sturen met een duidelijke call to action (CTA) button. Het zou jammer zijn van je waardevolle content om dit te vergeten.

Van theorie naar praktijk

Nu je de theoretische feitjes op een rij hebt, is het tijd om het in de praktijk te brengen. Pas wel op dat je in alle enthousiasme niet op elk social media kanaal een account aan gaat maken. Het levert je veel werk op omdat het onderhouden van de kanalen nu eenmaal tijd kost. Daarnaast is jouw doelgroep niet op alle kanalen vertegenwoordigt. Kies dus voor de kanalen waar jou doelgroep zich op bevindt.

Vervolgens is de kunst om je medewerkers en collega’s enthousiast te krijgen om de lancering groots te maken. Binnen je bedrijf is er altijd een collega met een enorme hoeveelheid kennis van zaken. Zorg dat je deze kennis mag en kan delen. Hiermee creëer je kwalitatief hoge content en geef zo nodig een training.

De drie praktische tips van Nicoline Maes nog even op een rijtje:

Tip 1: Zet je Facebook in het Engels en bekijk wat er in groepen wordt besproken, dit is een basis voor je content.
Tip 2: Wees informatief, verkooppraatjes werken niet.
Tip 3: Zoek een goed stappenplan om de eerste sprong te wagen. 

Online positionering content


Werk je binnen een B2B-bedrijf en heb je de social media feeling echt te pakken of juist helemaal niet? Deel dan je ervaring, zodat we van elkaar kunnen leren!

New Call-to-action

  

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?