<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=66545&amp;fmt=gif">

In 6 stappen aan de slag met topic clusters

door: One4marketing

In 6 stappen aan de slag met topic clusters

In 6 stappen aan de slag met topic clusters

auteur
The inbound company voor meer traffic, leads en klanten die bij je passen en blijven
One4marketing

Na het lezen van mijn vorige blog weet je alles over pillar content en cluster content. Kriebelt het al om hierin door te pakken, dan is het tijd om direct aan de slag te gaan! Of toch niet? In deze blog behandel ik eerst een model dat je kunt gebruiken om te bepalen of het voor jou zinvol is om aan de slag te gaan met pillar content. In de daaropvolgende stappen leg ik je uit hoe je aan de slag gaat met pillar en cluster content!

Stap #1: Nieuwe pillar content pagina, ja/nee?

Het is verstandig om eerst te bepalen of het écht zinvol is dat jij aan de slag gaat met het creëren van pillar content. Begin met het formuleren van een onderwerp waar je een pillar content pagina over zou willen schrijven. Dit moet een breed onderwerp zijn waar je echt in kunt duiken, bijvoorbeeld software testing of customer engagement. Vergeet hierbij niet te denken aan je buyer persona. Waar is hij/zij in geïnteresseerd en naar op zoek? Heb je een onderwerp gevonden? Mooi! Doorloop dan de stappen in onderstaand schema.model pillar page maken

De belangrijkste voorwaarden voor het opzetten van een pillar content pagina zijn dus eigenlijk:

  1. Er is voldoende interesse in het onderwerp waar je over wilt schrijven;
  2. Je hebt weinig of geen gedetailleerde informatie over dat specifieke onderwerp online staan;
  3. Je wilt wel graag gedetailleerde informatie over dat specifieke onderwerp op je website.

Maar wat nou als je voldoet aan voorwaarde 1 en 3, maar niet aan voorwaarde 2? Dan is dat geen slechte positie. Je hoeft niet aan de slag met het creëren van allerlei nieuwe content; de content heb je immers al. Het enige wat je hoeft te doen is deze content linken aan elkaar en aan andere relevante content. Helemaal volgens het idee van pillar content en cluster content, maar zonder dat je alles opnieuw hoeft te schrijven en plaatsen.

Ga je binnenkort aan de slag met pillar content? 
Zorg dan voor een steengoede marketingstrategie;
dé basis voor SEO-succes!

Inbound Gameplan


Als je nu nog leest, ga ik er vanuit dat het voor jou zinvol is om aan de slag te gaan met pillar content. Het onderwerp is bepaald. Verder met stap twee.

Stap #2: Subtopics verzamelen

Nu je weet waar je pillar content over gaat schrijven, kun je een lijst met subtopics gaan maken. Dit zijn de onderwerpen die je behandelt in de pagina’s die aan de pillar content pagina gekoppeld gaan worden.

Om je subtopics te bepalen, wil je weten op welke woorden of termen rondom jouw onderwerp er veel gezocht wordt. Hier kun je op verschillende manieren achter komen. Bijvoorbeeld door je onderwerp in Google te typen. Helemaal onderaan de pagina zie je zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan je zoekwoord. Ik zocht via Google naar software testing en kreeg de volgende gerelateerde zoekopdrachten.

gerelateerde zoekopdrachten software testing Google

Uit deze gerelateerde zoekopdrachten kun je verschillende interessante subtopics halen, bijvoorbeeld soorten software testing en software testing methodes.

Een andere manier om subtopics te bepalen is via een speciale tool, zoals Keyword Tool. Ook hier typ je je zoekwoord in. De tool geeft vervolgens suggesties die in lijn staan met het door jou ingevoerde zoekwoord, inclusief zoekvolume.

De kans is groot dat je al wat over je onderwerp geschreven hebt. Deze content kun je opnemen in de lijst met subtopics.

Ben je HubSpot gebruiker? In de Basic, Pro en Enterprise versie van HubSpot heb je toegang tot de Content Strategy tool die je helpt bij het bouwen van een pillar content pagina. Je voert je onderwerp in de tool in, en de tool geeft automatisch suggesties voor content en subtopics. Daarnaast valideert de tool je onderwerp door je inzicht te geven in drie zaken:

  • Domain authority: Een voorspelling van hoeveel autoriteit jouw website heeft op dit gebied, in vergelijking met andere websites.
  • Monthly search volume: Hoe vaak per maand er gezocht wordt op je onderwerp.
  • Relevancy: De tool gaat na waar de content op je website over gaat, en hoe relevant je nieuwe onderwerp is voor de rest van jouw website.

Stap #3: De pillar content pagina maken

Nu het voorwerk gedaan is, kun je daadwerkelijk aan de slag met het maken van de pillar content. Het eerste belangrijke onderdeel van je pagina is de introductie. Schrijf een heldere en aantrekkelijke intro over het onderwerp van je pagina, die de lezer uitnodigt om je pagina verder te lezen.

Daarna begin je met het creëren van de inhoud van de pagina. Schrijf over je hoofdonderwerp, en verwerk de subtopics die je bij de vorige stap verzameld hebt. Door deze subtopics vast te noemen, weet de zoekmachine waar je pagina over gaat. En je maakt het makkelijk voor jezelf, want zodra je de subtopic pagina’s geschreven hebt, hoef je ze alleen nog maar terug te linken.

Stap #4: De lay-out

Het is belangrijk dat de inhoud van je pagina van hoge kwaliteit is. Maar de lay-out mag niet vergeten worden! Omdat pillar content pagina’s vaak lang zijn, is het belangrijk om de content goed in te delen en vorm te geven. Een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat de pagina makkelijk te scannen is door duidelijke koppen te gebruiken. Gebruik hiervoor H1- en H2-tags.
  • Voor een uitgebreide pagina raad ik aan om een inhoudsopgave te maken waarmee je kunt navigeren naar de diverse onderdelen van je pagina (anchor links). Dit geeft de lezer overzicht en gemak.
  • Zorg dat de anchor links zichtbaar blijven, zodat de lezer niet je hele pagina door hoeft te scrollen wanneer hij naar een ander sub-onderwerp wil.
  • In tegenstelling tot een landingspagina, laat je op een content pillar pagina wél je websitemenu zien. Het doel van de pagina is immers om een positieve leeservaring te creëren, en niet om te pushen naar een conversie.
  • Gebruik afbeeldingen tussen de tekst op de pillar content pagina. Vergeet niet om je onderwerp te noemen in de alt-tags van de afbeeldingen.
  • Plaats links naar relevante interne en externe content.
  • Je hoeft niet constant het onderwerp van je pillar content pagina in je tekst te herhalen. Gebruik gerust synoniemen of omschrijvingen van het onderwerp, zoekmachines zijn slim genoeg om deze te interpreteren.

Stap #5: De cluster content pagina’s maken en linken

Pak je lijst met subtopics er weer bij en kies de zes beste subonderwerpen van de lijst. Maak over deze onderwerpen content, zoals blogs en video’s. Het is belangrijk dat deze content direct in te zien is. Bezoekers hoeven dus niet eerst hun gegevens achter te laten om de content te downloaden en lezen. De content plaats je op cluster content pagina’s. Verbind de cluster content pagina’s aan de pillar content pagina met hyperlinks.

Vergeet niet de relevante content die je al eerder gemaakt hebt te gebruiken! Ook deze link je als cluster content pagina’s aan je pillar content pagina.

En daar is-tie dan: je eerste topic cluster! Of in elk geval het begin hiervan. Je kunt de pagina’s steeds updaten en aanvullen. Ook de lijst met subtopics kun je blijven gebruiken. Kies bijvoorbeeld eens in de twee weken een onderwerp van de lijst en maak hier content over. Zo wordt je topic cluster steeds groter en beter vindbaar.

Stap #6: Een download voor conversie

Je topic cluster staat online en wordt bezocht. Dat is fijn, maar hoe haal je hier aan het eind van de rit business uit? Alle content is immers ‘vrij’ in te zien. Om te zorgen voor conversie, maak je een downloadbaar bestand van je content. Bijvoorbeeld in een .pdf- of .epub-formaat. Om toegang te krijgen tot deze download, moeten bezoekers hun gegevens achterlaten.

Dit lijkt misschien onzinnig. Alle informatie die in de download staat, is namelijk ook online te lezen. Toch blijkt uit onderzoek van HubSpot dat veel websitebezoekers zo’n lange pagina liever lezen in een downloadbare pdf dan online. Waarom? Vergelijk het maar eens maar dit voorbeeld. Je bent in de boekwinkel en ziet een boek dat je graag wilt lezen. Blijf je in de boekwinkel om het boek uit te lezen? Nee, natuurlijk niet. De kans is groot dat je met het boek naar de kassa loopt, afrekent en het boek met je meeneemt.

Dit is de ervaring die je je websitebezoekers wilt geven. Voorwaarde hiervoor is dat je content van hoge kwaliteit is. Anders is de content niet interessant genoeg om te downloaden.

Naast het aanbieden van een downloadbaar formaat van je pillar content pagina, is ook het bieden van aanvullende hulpmiddelen een goede manier om conversies uit deze pagina te halen. Denk bijvoorbeeld aan een checklist, een online scan of assessment, een Excelsheet met een handige werkwijze of een ROI-calculator.

Een voordeel van deze manier van werken is dat je echt geïnteresseerde leads binnenhaalt. De leads hebben immers je content al doorgekeken, of zelfs gelezen, voordat ze hun gegevens invulden voor de download. Hun interesse is dus groot! 

Aan de slag met topic clusters!

Dat zijn ze, de zes stappen om aan de slag te gaan met topic clusters, pillar content pagina’s en cluster content pagina’s. Genoeg informatie om een begin te maken! Heb je vragen of opmerkingen? Interessant, ik hoor ze graag van je! In mijn volgende blog laat ik je enkele succesvolle voorbeelden van pillar pages zien. Gebruik het formulier rechts om je in te schrijven voor onze blog updates en mis er geen!

 

                                                       Inbound Gameplan

 

Wil je meer kwalitatieve leads aantrekken in plaats van opzoeken?

Leer hoe je effectief leads genereert met deze 20 tips!

Download gratis e-book leadgeneratie boordevol met tips!
voorkant e-book leadgeneratie inbound marketing one4marketing

Blogs in je mail?

Gerelateerd

contentmarketing

Content en design bij het bouwen van een website

Er moet een nieuwe website komen. Een grote, uitdagende klus ligt op je bordje. Er moeten nieuwe..

inbound-marketing

Zo verhoog je jouw website conversie met behulp van sociale bewijslast

Wanneer je in jouw markt samen met concurrerende bedrijven producten of diensten verkoopt die..

contentmarketing

Help! Al die instellingen op mijn camera!

Je hebt gekozen, videomarketing it is! Nu moet je de juiste camera uitzoeken. Maar welke..